Τα παιχνίδια της τρόικα & το δεύτερο "κούρεμα"

«Η έκθεση καθυστερεί για πολιτικούς λόγους» είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος του άρθρου στη Süddeutsche Zeitung. Το άρθρο ξεκινά σκωπτικά αναφέροντας πως οι άνθρωποι της τρόικας όταν κλείνουν εισιτήρια για την Ελλάδα κλείνουν με την ταρίφα «flex», δηλαδή θέλουν να είναι ευέλικτοι γιατί ποτέ δεν ξέρουν πότε ακριβώς θα φύγουν και πότε θα έρθουν. Όλοι πάντως περιμένουν την έκθεση της τρόικας. Η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες, γράφει πως οι Eυρωπαίοι πολίτες δεν είναι πληροφορημένοι για το που πάνε τα λεφτά τους και ότι οι πολιτικοί δίνουν την εντύπωση πως η τρόικα ελέγχει αδιάλειπτα τα βιβλία των ελληνικών αρχών. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Η έκθεση της τρόικας δεν είναι παρά ένα μεγάλο πολιτικό χαρτί. Και το άρθρο καταλήγει:
«Εάν πολιτικά έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό η Ελλάδα να παραμείνει, τουλάχιστον προσωρινά στο ευρώ, τότε η μεγάλη αναμονή για την έκθεση της τρόικας θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Είναι καιρός το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να πουν στους πολίτες ότι θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την Αθήνα και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη μη δημοκρατικά νομιμοποιημένη τρόικα σαν άλλοθι για τις πολιτικές τους αποφάσεις».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel είναι πολυ πιθανό να υπάρξει και ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα  η εφημερίδα αναφέρει: «τα νέα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα δημιουργούν διαρκώς νέα χρέη. Χωρίς ένα δεύτερο «κούρεμα» η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη και κατά συνέπεια αυτό θα σήμαινε πλήρη καταστροφή για τους δανειστές».
Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και σε ένα άλλο ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα με τον τίτλο «Ο ελληνικός στρατός ήθελε να κάνει πραξικόπημα». Η Tagesspiegel αναφέρεται στο δημοσίευμα του Βήματος και γράφει: «Μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας έβλεπε τον Παπανδρέου σαν προδότη, ο οποίος με την έγκρισή του στα μέτρα λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ μετέτρεψε τη χώρα σε προτεκτοράτο των ξένων δυνάμεων. Με ένα πραξικόπημα οι εθνικιστές, πατριώτες στρατιωτικοί θα αποκαθιστούσαν την τιμή της Ελλάδας και θα έσωζαν από απειλούμενες ταραχές».
 
Πηγή στοιχείων: Deutssche Welle

Σχόλια