Citi: Εκτός ευρώ η Ελλάδα ως το 2014

«Δεν γίνεται η Αθήνα να καταφέρει να μειώσει στο 120% το κρατικό χρέος μέχρι το 2020» σημειώνεται στην αναφορά του Ταμείου όπως παρουσιάστηκε στο χθεσινο Euro Working Group
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως είχε προβλεφθεί. Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και την ιδιωτικοποίηση» δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
«Νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν, εκτός των υπαρχόντων 89» προσέθεσε.
Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσπαθούν να υπολογίσουν το ποσό που θα χρειαστεί ακόμα η Αθήνα, αν αντί για το 2014 δοθεί χρόνος μέχρι το 2016 προκειμένου να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5%, όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.
Οι αναφορές αξιωματούχων στον ευρωπαϊκό οικονομικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες τοποθετούν το κόστος της επιμήκυνσης μεταξύ 13 και 30 δισ. ευρώ.
Ο αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters μετά το EWG της Πέμπτης υποστήριξε ότι «οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα εκτιμάται ότι πλέον είναι στα περίπου 30 δισ. ευρώ».
Σε συνέχεια των παραπάνω, έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως το 2014 «βλέπει» η Citi σε νέα έκθεσή της για την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Citi «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια», αν και εκτιμά ότι η χώρα θα πάρει την επόμενη δόση, επικαλούμενη τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δανείου για την Ελλάδα.
H Citi εκτιμά επίσης πως ένας ακόμη γύρος αναδιάρθρωσης του χρέους με τη συμμετοχή εκείνων που είχαν εξαιρεθεί από το PSI, θα μπορούσε να εξεταστεί ως ένας τρόπος για να ελευθερωθούν μερικοί πόροι βραχυπρόθεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Citi είχε χρησιμοποιήσει πρώτη τον όρο Grexit, προβλέποντας έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2012.
 
Πηγές: protothema.gr/reporter.gr
 

Σχόλια