Α.Τσίπρας στην Guardian: Το ελληνικό μήνυμα στην Ανγκελα Μέρκελ

Με τον τίτλο «Το ελληνικό μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ» η Guardian δημοσιεύει άρθρο του  Αλέξη Τσίπρα στην σημερινή της έκδοση.  Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε  αυτόν τον τρόπο για να στείλει το δικό του μήνυμα, στην Ανγκελα Μέρκελ αλλά και στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
«Την ώρα που Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα, θα βρει μια Ελλάδα στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά της ύφεσης…..» τονίζει ο Α.Τσίπρας και συνεχίζει: «αυτές οι πολιτικές είναι καταστροφικές για τον ελληνικό λαό, ιδίως για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς επιχειρηματίες, τις γυναίκες και φυσικά τους νέους. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί  περισσότερο από 22%, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 32% του εισοδήματός τους, ενώ η ανεργία έχει φτάσει σε ένα  άνευ προηγουμένου ποσοστό  24%, με την ανεργία των νέων στο 55%. Πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει σε περικοπές στα επιδόματα, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και  περαιτέρω επιδείνωση του περιορισμένου κράτους πρόνοιας που είχε επιζήσει απο την  νεοφιλελεύθερη επίθεση.»
«Η κυβέρνηση» αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υποστηρίζει ότι μόνο με την η ατζέντα της λιτότητας μπορεί να γίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο και πάλι. Αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Πολιτικές λιτότητας εμποδίζουν την οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η λιτότητα δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο της ύφεσης και αύξηση του χρέους που με τη σειρά του οδηγεί την Ελλάδα και τους δανειστές της για καταστροφή».
«Όλα αυτά είναι γνωστά στις ευρωπαϊκές και ελληνικές ελίτ, για  τη χάραξη αυτή της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης και της Μέρκελ, οι οποίοι θέλουν να εφαρμόσουν παρόμοια προγράμματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Γιατί επιμένουν τόσο δογματικά σε αυτή την καταστροφική πολιτική και οικονομική πορεία; Πιστεύουμε ότι ο στόχος τους δεν είναι η επίλυση της κρίσης του χρέους, αλλά η δημιουργία ενός νέου κανονιστικού πλαισίου σε ολόκληρη την Ευρώπη που θα βασίζεται σε φθηνό εργατικό δυναμικό, στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στις χαμηλές δημόσιες δαπάνες και στις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Για να επιτύχει, η στρατηγική αυτή χρησιμοποιεί μια μορφή πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού που έχει ως στόχο να πείσει ή να εξαναγκάσει τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν πακέτα λιτότητας χωρίς αντίσταση. Η πολιτική του φόβου και του εκβιασμού που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτής της στρατηγικής».
Και προσθέτει: «Το κόμμα μου, ΣΥΡΙΖΑ-Ενωμένου Μετώπου Κοινωνική, σέβεται τον  ευρωπαίο φορολογούμενο ο οποίος καλείται να επωμιστεί τα δάνεια σε χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως η Ελλάδα. Οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι τα δάνεια στην Ελλάδα καταβάλλονται  σε "δεσμευμένο" λογαριασμό και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των δανείων του παρελθόντος  και την εκ νέου κεφαλαιοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών που είναι κοντά σε πτώχευση.».
Κλείνοντας το άρθρο του, στην Guardian, ο Α. Τσίπρας αναφέρει: «Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να αμφισβητεί  το νεοφιλελευθερισμό και να οδηγεί  τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην ανάκαμψη ...». «… Το σχέδιο αυτό θα πετύχει μόνο αν οι λαϊκοί  αγώνες αλλάξουν  ριζικά την ισορροπία δυνάμεων. Αυτοί οι αγώνες έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν οδηγήσει στην άνοδο της αριστεράς και τα κινήματα αντίστασης σε όλη την Ευρώπη. Κρατούν ζωντανή τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία και την αλληλεγγύη, τις πιο σημαντικές αξίες της ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης. Αυτές οι αξίες πρέπει να επικρατήσουν. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα επανέλθει σε ένα σκοτεινό παρελθόν».
 
 
Απόδοση στα ελληνικά Επιμηθέας

Σχόλια