Munich Re: "Μεγάλο λάθος για την ευρωζώνη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους"

Ενάντια σε μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τάσσονται οι αναλυτές της Munich Re, επισημαίνοντας ότι αυτή η κίνηση θα ήταν ένα μήνυμα προς τις αγορές αδυναμίας των πολιτικών να επιλύσουν την κρίση χρέους με φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής ασφαλιστικής, νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποφευχθεί καθώς οι αγορές θα χάσουν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις. Η συνεχιζόμενη κρίση χρέους θα επιδεινωθεί, κι αυτό θα ήταν ένα ακόμη μεγάλο λάθος για την ευρωζώνη, αναφέρουν οι αναλυτές της Munich Re.
Το τελευταίο διάστημα, οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για το πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι καθημερινό φαινόμενο.
Η αλλαγή του κανόνα -που ετέθη σχετικά αυθαίρετα- της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, η αποδοχή καλύτερων σεναρίων για την πορεία του ΑΕΠ και η εισροή περισσότερων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει μάλλον να θεωρούνται δεδομένα.
Επιπροσθέτως, υπάρχει η λύση της επιπλέον μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της χώρας από τα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η εξεύρεση μιας φόρμουλας για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει σε επαναγορές ομολόγων της, ώστε να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές που έχουν σήμερα και να διαγράψει σημαντικό μέρος του χρέους της.
Στην παρούσα στιγμή κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφευχθεί. Όπως άλλωστε θα πρέπει να αποφευχθεί και ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.
Οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και η πορεία του κοινού νομίσματος αβέβαιη. Η ευρωζώνη δεν έχει καμία εμπειρία εξόδου χώρας από το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος.
Είναι ακόμη αβέβαιο εάν η Ελλάδα μπορεί να φύγει από την ευρωζώνη αλλά να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν οι πολιτικοί οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα δεν αποκλείεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να καταρρεύσει.
Η Munich Re διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για την πλήρη κατάρρευση της ευρωζώνης, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει μεγάλες απαιτήσεις από τη μεριά των ασφαλισμένων.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ζητήσει να προστατευτούν έναντι του ενιαίου νομίσματος, ακόμη και για την πλήρη κατάρρευση του.
 
defencenet.gr
 
 

Σχόλια