Νέα υποβάθμιση για την Ισπανία απο την S & P

Ενώ ο χρόνος πιέζει για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, η νέα υποβάθμιση από την Standard & Poor´s και η αύξηση της πίεσης του ΔΝΤ, οδηγούν τον Μ. Ραχόι σε αναζήτηση νέων «συμμάχων».
O διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard& Poor´s υποβάθμισε χθες κατά δύο βαθμίδες (ΒΒΒ-) το αξιόχρεο της Ισπανίας, μία μόλις βαθμίδα πάνω από τον χαρακτηρισμό των ομολόγων που εκδίδει το ισπανικό δημόσιο ως «ομόλογα-σκουπίδια».
Και όχι μόνο: το ΔΝΤ πιέζει την Ισπανία να προσφύγει το γρηγορότερο δυνατό στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί οι προβλέψεις στην Εκθεση του Ταμείου για την ισπανική οικονομία παρουσιάζονται δυσμενέστερες του αναμενομένου για το 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στο Τόκιο, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 1,3% για την ισπανική οικονομία, έναντι 0,5% που προβλέπεται στον ισπανικό προυπολογισμό του 2013.
Επίσης εκτιμάται ότι η Ισπανία δεν θα πετύχει τον στόχο του ελλείμματος στο 4,5% για το 2013 καθώς αυτό θα ανέλθει σε 5,9% του ΑΕΠ της χώρας. Συν τοις άλλοις το έλλειμμα δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από το 3% πριν το 2017, την ίδια ώρα που η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει το 2014.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τέλος ένα δυσμενέστερο μακροοικονομικό σενάριο για την Ισπανία σε όλους τους τομείς. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μόλις ένα χρόνο το ίδιο το Ταμείο προέβλεπε για την Ισπανία ανάπτυξη 1,8%. Ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος αποδίδει σε εξωγενείς παράγοντες τις προβλέψεις αυτές και γι' αυτό το λόγο σημειώνει ότι «η ισπανική κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις ακριβώς για να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές».
Πάντως μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναζητά συμμάχους. Χθες στο Παρίσι συναντήθηκε με τον γάλλο Πρόεδρο Ολάντ και συμφώνησαν να κρατήσουν κοινή στάση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Ζήτησαν την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου που αφορούν στην τραπεζική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση. Κυρίως όμως αυτό που επείγει είναι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο χρόνος πιέζει αντίστροφα και ο Ραχόι έχει επενδύσει όλες τις διπλωματικές του προσπάθειες στην επικείμενη Σύνοδο.
Deutsche Welle

Σχόλια