Περισσότερος χρόνος, αλλά όχι χρήματα

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Deutsche Welle , δύο χρόνια επιπλέον θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η   απόφαση για τη δόση αναβλήθηκε ωστόσο για την επόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου.
Δεν ήταν πολλά εκείνα που είχε να δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες αργά χθες τη νύχτα. Όπως αναμένονταν, δεν υπήρξε απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης των 31,5 δισ. στην Ελλάδα.
Στην συνέχεια το γερμανικό πρακτορείο αναπαράγει  τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στους δημοσιογράφους, για  το  αποτέλεσμα του Eurogroup: «Το Eurogroup κατέληξε στο ότι οι επεξεργασμένοι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η ενδεδειγμένη προσαρμογή στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Με άλλα λόγια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υιοθέτησαν την πρόταση της τρόικας για χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα μέχρι το 2016 για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα. Την επόμενη Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου για να συζητήσει τις προϋποθέσεις εκταμίευσης της επόμενης δόσης στην Ελλάδα. Ζήτημα στο οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων.

Μέχρι το 2020 ή το 2022;
Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ να μετατεθεί χρονικά από το 2020 στο 2022 λέγοντας ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταθέσουμε το όριο από το 2020 στο 2022». Όμως αμέσως μετά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ συμπλήρωσε: «Για εμάς το ενδεδειγμένο χρονοδιάγραμμα εκτείνεται μέχρι το 2020. Εδώ έχουμε διαφορετική άποψη».
Διαφορετικές απόψεις έχουν Γιούνκερ και Λαγκάρντ ...
Διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης υπάρχει και στο ζήτημα της χρηματοδότησης της επιμήκυνσης. Την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει ότι όλα τα πιθανά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, ο πρόεδρος του Eurogroup λέει ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα από τον δημόσιο τομέα. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η τρόικα ωστόσο υπολογίζει ότι η διετής επιμήκυνση μέχρι το 2016 θα έχει κόστος 32,6 δισ. ευρώ. Όποιοι κι αν είναι εν τέλει οι τρόποι χρηματοδότησης της επιμήκυνσης, η απόφαση θα πρέπει να περάσει και από το γερμανικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο ακόμα τι ακριβώς θα τεθεί σε ψηφοφορία στα 7 κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
 

Σχόλια