Ο γερμανικός τύπος για την ψήφιση των νέων μέτρων

Τα περισσότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σήμερα στην ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο επί του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.
«Η Βουλή αποφασίζει νέο πρόγραμμα περικοπών», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς μια νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων των διεθνών πιστωτών. Στη σκιά οργισμένων μαζικών διαδηλώσεων, το κοινοβούλιο ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία το νέο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης».
To περιοδικό Stern σημειώνει στην ιστοσελίδα του: «Μειώσεις συντάξεων, μείωση κοινωνικών παροχών, φορολογικές αυξήσεις – το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει καταρχήν αποσοβηθεί».
Για το πράσινο φως της γερμανικής βουλής
Η γερμανική έκδοση των Financial Times: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών. Κατά την ψηφοφορία στη βουλή, η κυβέρνηση απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία, εκπληρώνοντας έτσι έναν όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».
«(…) Στη Γερμανία η απόφαση για τη συνέχιση της βοήθειας αναμένεται να καθυστερήσει λίγο ακόμη.

Μιλώντας στην επιτροπή Δημοσιονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου, ο Β. Σόιμπλε είπε σύμφωνα με συμμετέχοντες ότι δεν αναμένει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής επί του θέματος ήδη την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο χωρίς το πράσινο φως της βουλής, η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια».
Η εφημερίδα Berliner Morgenpost: «Χωρίς την έγκριση του νέου πακέτου η Ελλάδα θα απειλούνταν με απώλεια σημαντικών διεθνών δανείων, την έξοδο από την ευρωζώνη και εντέλει τη χρεοκοπία. (…) Για την ελληνική κυβέρνηση ήταν η δυσκολότερη δοκιμασία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της».
 
Deutsche Welle

Σχόλια