Ανάπτυξη με φόρους και "χαράτσια" δεν γίνεται ...

Χωρίς τέλος είναι οι επιβαρύνσεις για τον ελληνικό λαό, που  φέρνει το νέο πακέτο μέτρων, την ώρα που η ύφεση και η ανεργία χτυπούν «κόκκινο». Οι φόροι και τα «χαράτσια» έχουν οδηγήσει σε δραματική κατάσταση εκατοντάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.  Το πρόβλημα επιδεινώθηκε δραματικά μετά την έλευση των εκκαθαριστικών των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μέσω των οποίων ζητούνται από τους φορολογούμενους 6,5 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος.
Προσπαθήσαμε στην συνέχεια να κωδικοποιήσουμε τα «χαράτσια» των νέων μέτρων. Συγκεκριμένα αυτά είναι:
·         Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν και φέτος να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καταβάλλουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που δεν έχει εισπραχθεί για το 2010 και το 2011. Πιο συγκεκριμένα ο «λογαριασμός» θα είναι αρκετά «φουσκωμένος» καθώς αυξάνονται οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές.
·         Παραμένει και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα.
·         Νέες επιβαρύνσεις κρύβουν η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και η επέκταση των τεκμηρίων φορολόγησης με βάσει τις δαπάνες διαβίωσης.
·         Νέες αυξήσεις στα τσιγάρα μέσω της αύξησης της φορολογίας των βιομηχανοποιημένων καπνών και επιβάλλεται τέλος καπνιζόντων για τους χώρους διασκέδασης και εστίασης.
·         Στην υγεία επιβάλλεται «χαράτσι» 1 ευρώ σε κάθε ιατρική συνταγή στα φαρμακεία και ορίζεται ότι κάθε ασθενής θα πρέπει να καταβάλλει 25 ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
·         Το νέο πακέτο ορίζει και μία έκτακτη ειδική εισφορά εισφορά από 25% έως 35% για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 01/01/2012.
·         Αυξάνεται ο συντελεστής ΕΦΚ, του πετρελαίου εσωτερικής καύσης κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Τα νέα μέτρα έρχονται την ώρα που τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 6 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου (από 3,885 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου σε 10,169 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου).
 

Σχόλια