Α. Τσίπρας στο CNN: Mόνη λύση η συνολική διαγραφή χρεών

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για συνολική ευρωπαϊκή λύση με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους όλων των χωρών που έχουν αντίστοιχο με το ελληνικό πρόβλημα επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στοτηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Συγκεκριμένα υπεραμύνθεικε της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για διεθνή διάσκεψη για το χρέος και συνολική ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953, με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα.
«Μία λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο για αυτούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους. Αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια, που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει» εξήγησε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από ένα γενναίο κούρεμα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο όμως, όπως επεσήμανε, πρέπει να συνοδευτεί«με πολιτικές ανάπτυξης και με δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν σταθερό περιβάλλον και για τους ιδιώτες επενδυτές».
Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου χρειάζονται ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Τσίπρας και ανάπτυξη δίχως δημόσιες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει, γι αυτό,συνέχισε, χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. «Αυτή είναι η λύση και όχι η λιτότητα», η οποία σήμερα «μπορεί να ευνοεί ένα σχέδιο για τη γερμανοποίηση της Ευρώπης».
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε εξάλλου πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνείται την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία ωστόσο, όπως επεσήμανε, δεν είναι μονάχα συνάρτηση στου εργασιακού κόστους.
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμα ότι το σχέδιο της Μέρκελ αποσταθεροποιεί όλη την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup εξήγησε ότι δεν ελήφθη καμία ουσιαστική απόφαση, διότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι η ανταγωνιστικότητα δεν είναι μονάχα συνάρτηση στου εργασιακού κόστους.
«Δεν θα συμφωνήσω με την ιδέα ότι αν μειωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα σε επίπεδα Ινδίας ή Πακιστάν ή Μπαγκλαντές, τότε η ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Διότι αν ήταν έτσι, αυτές οι χώρες που σας προανέφερα θα είχαν την πιο ανταγωνιστική οικονομία».
Τέλος, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποστηρικτής της ενωμένης Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας.
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα. Φανταστείτε τις γεωπολιτικές συνέπειες, όχι μόνο τις οικονομικές, από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που θα οδηγούσε σε ένα ντόμινο και στη διάλυση στην πραγματικότητα, δηλαδή, στην αρχή του τέλους της ευρωζώνης».
 
 
 
 
 

Σχόλια