Deutsche Bank: Δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα

«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη για να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση και η οικονομία της χώρας» αναφέρει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τhomas Mayer .
Ο κ. Mayer υποστηρίζει ότι «για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη θα χρειαστεί να γίνει μια μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος και αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο του ευρώ». Στη συνέχεια ο γερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη και της καταλογίζει αφερεγγυότητα και καλεί τους Ευρωπαΐους αξιωματούχους να δράσουν. «Θα πρέπει να παράσχουν περισσότερα χρήματα για να αποφύγουν μια ολοκληρωτική κυβερνητική κατάρρευση αλλά και τραπεζική κατάρρευση και το ερώτημα είναι πως μπορεί αυτή η κατάσταση να αντιμετωπιστεί πολιτικά.»
Προκειμένου να σωθεί η χώρα, θα δούμε ένα μίγμα λύσεων, σύμφωνα με τον κ. Mayer. Λίγο από νέα κεφάλαια, λίγο από κρυμμένη αναδιάρθρωση του χρέους κι ένα άρωμα επέκτασης του χρόνου λήξεως των ομολόγων και ενδεχομένως μείωση των επιτοκίων αλλά αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως OSI.
Το ιδανικό θα ήταν να αφήσουν αυτό το πρόγραμμα να λήξει γιατί δε λειτουργεί, χωρίς ωστόσο να αφήσουν τη χώρα να καταρρεύσει κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το τραπεζικό σύστημα είναι λειτουργικό. Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον Mayer, είναι να αλλάξουμε την προσέγγιση.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει άμεσα να αναδιαρθρωθούν οι τράπεζες ώστε να είναι βιώσιμες και να αναλάβει να τις «τρέξει» ο μηχανισμός ESM. Τέλος οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μέσω των δομημένων ταμείων.

Σχόλια