Νοσταλγικό στιγμιότυπο ή κάτι παραπάνω;

Μια φωτογραφία του Δεκεμβρίου του 1960 του Κώστα Μπαλάφα από το φωτογραφικό Μουσείο του Μουσείου Μπενάκη, είναι το σημείο αναφοράς στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες ημέρες, με σχόλια επαινετικά, νοσταλγικά, αποθεωτικά.
Υπάρχουν όμως και οι σκεπτικιστές, οι οποίοι απορούν με τη νοσταλγική διάθεση, ιδίως μάλιστα όσων δεν έχουν ζήσει τη συγκεκριμένη εποχή.
Δίχως να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η εποχή εκείνη είχε μεγάλα θέματα (έντονη μετανάστευση προς το εξωτερικό, μεγάλη οικονομική  ανισότητα, κοινωνικά φρονήματα) η  συγκεκριμένη  φωτογραφία είναι παραπάνω από χίλιες λέξεις.
Η πολύβουη Αθήνα του 1960 εντυπωσιάζει από τον πλήθος του κόσμου που είναι στο δρόμο, από την πληθωρική φωταγώγηση των καταστημάτων της περιοχής (που τότε ονομαζόταν Χαυτεία) από τα αυτοκίνητα (των λίγων) που όμως σύχναζαν στους ίδιους δρόμους με τη φτωχολογιά.
Ενδεχομένως πέντε χρόνια πιο πριν η ίδια φωτογραφία να μην είχε πάρει ούτε δέκα like.
Αν όμως οι άνθρωποι τότε, 11 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου και μόλις 16 από το αιματοκύλισμα της Αθήνας το Δεκέμβριο του 1944 (επί Πρωθυπουργίας ΓΑΠ του Α΄), μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους, η δική μας αποστολή για ανόρθωση της χώρας, μετά την οικονομική κρίση, φαίνεται μάλλον ευκολότερη…
 
Μ.Ο. / antinews.gr

Σχόλια