Η μεσαία τάξη βουλιάζει

Του Χ. Παυλίδη*
 
 
 
Η μεσαία τάξη, οι πολίτες που παράγουν πλούτο και κινούν την αγορά, αυτοί που εκφράζονται πολιτικά από την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, αυτοί που συνέβαλαν στη δημιουργία της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας προκειμένου η χώρα να αποφύγει τις περιπέτειες, οδηγούνται σε περιπέτεια.
Οι πολιτικοί εκφραστές της μεσαίας τάξης, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, φαίνονται χαμένοι στη μετάφραση. Ταυτόχρονα οι αστοί παρακολουθούν αποσβολωμένοι τους πολιτικούς τους εκφραστές να στρέφονται με σκληρότητα εναντίον τους. Τα κόμματα που εδώ και τέσσερις δεκαετίες στηρίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της μεσαίας τάξης στη κοινωνία και στην οικονομία, αναζητούν λεξικό για να μεταφράσουν την πολιτική τους. Και να σκεφθείτε ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες οι ανήκοντες στη μεσαία αστική τάξη, στήριζαν τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων του αστικού χώρου, όχι μόνο για να μη φύγει η χώρα από την Ευρώπη και το ευρώ, αλλά για να μείνουν και οι ίδιοι στην Ελλάδα. Τελικά, η παραμονή μας στο ευρώ διασφαλίστηκε, η χώρα σώθηκε, αλλά η μεσαία τάξη οδηγείται σε ναυάγιο.
Μακάρι η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα σωστικά μέσα προκειμένου να πετύχει εκτός της Ελλάδας να διασώσει και τους Έλληνες. Και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα γι αυτή τη κυβέρνηση. Να προσφέρει «σωσίβιο» ώστε να σώσει τη μεσαία τάξη από τον βέβαιο πνιγμό στον οποίο την οδηγείται από δικά της λάθη. Διαφορετικά αν η κυβέρνηση δεν επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά θα συμβεί το μοιραίο. Και στην περίπτωση που «βουλιάξει», τότε μοιραία θα την ακολουθήσουν και τα κόμματα στα οποία η μεσαία τάξη εναπόθεσε τις ελπίδες της για να σωθεί. Οι κυβερνώντες χρειάζεται να κατανοήσουν ότι οφείλουν την ύπαρξή τους στη μεσαία τάξη και συνεπώς χωρίς αυτή δεν υπάρχουν.
Θα κλείσω με μια μικρή ιστορία, γραμμένη από την Άννα Μαρία Σούα, με την ελπίδα ότι θα αντιληφθούν το νόημα ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. «Μάϊνα το φλόκο!» διατάζει ο καπετάνιος. «Μάϊνα το φλόκο!» επαναλαμβάνει ο δεύτερος. «Όρτσα δεξήνεμα!» κραυγάζει ο καπετάνιος. «Όρτσα δεξήνεμα!» επαναλαμβάνει ο δεύτερος. Εν τω μεταξύ η θύελλα δυναμώνει και οι ναύτες τρέχουμε αλλόφρονες από τη μια μεριά του καταστρώματος στην άλλη. Αν δεν βρούμε γρήγορα ένα λεξικό, θα βουλιάξουμε το δίχως άλλο.
 
* Ο Χάρης Παυλίδης είναι Διευθυντής του Statesmen 

Σχόλια