Süddeutsche Zeitung: "Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους"

Όπως αναφέρει στην σημερινή  επισκόπηση του γερμανόφωνου τύπου, η ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle,  το μεγαλύτερο μέρος των σχολίων στρέφονται γύρω από την πρόσληψη της διαφθοράς στην Ελλάδα ενώ ξεχωρίζει ένα άρθρο για τους Έλληνες πλοιοκτήτες που δεν πληρώνουν φόρους.
«Ο κλεμμένος θησαυρός» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει στον υπότιτλο: «Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους, αλλά η κυβέρνηση δεν αντιδρά. Ένας γερμανός Πράσινος και άλλοι πολιτικοί θέλουν τώρα να αλλάξουν αυτή την κατάσταση».
Το άρθρο ξεκινάει αναφέροντας πως το κυνήγι του θησαυρού έχει παράδοση στους Έλληνες θαλασσοπόρους. Αναφέρει το μύθο του Ιάσωνα και των Αργοναυτών, οι οποίοι αναζητούσαν το χρυσόμαλλο δέρας. «Οι απόγονοι των Αργοναυτών ελέγχουν σήμερα το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, παντρεύονται χήρες προέδρων ή κάνουν πρωτοσέλιδα όταν χαριεντίζονται με την Πάρις Χίλτον. Στην πατρίδα τους όμως δεν πληρώνουν φόρους. Αυτό τους το εγγυάται το άρθρο 107 του ελληνικού Συντάγματος».
Το άρθρο αναφέρει ότι από τα 3.760 πλοία που βρίσκονται στην κατοχή Ελλήνων πλοιοκτητών μόνο 862 νηολογούνται με ελληνική σημαία, για φορολογικούς λόγους, και εξηγεί γιατί η ναυτιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική οικονομία: «Σήμερα η ναυτιλία είναι από τους μόνους τομείς στους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή. Μαζί με τον τουρισμό είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να φέρει κεφάλαια στην Ελλάδα. Μέχρι και 200.000 άνθρωποι απασχολούνται σε αυτό τον τομέα. Και η συνεισφορά στο ΑΕΠ είναι περίπου το 5%. Εάν οι πλοιοκτήτες εγκαταλείψουν την Ελλάδα, απειλούνται 60.000 θέσεις εργασίας.»

Η εφημερίδα αναφέρεται σε χρήματα που είναι στην Ελβετία και ο πράσινος πολιτικός Γκέρχαρντ Σικ δηλώνει πως από τη φορολόγησή τους θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα 9 δις ευρώ και καταλήγει πως οι Έλληνες ολιγάρχες δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν τίποτα στο διεφθαρμένο κράτος τους. Υπάρχουν μόνο μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει υποσχεθεί να δώσει 100 εκατ. σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.  
Η Berliner Zeitung σχολιάζοντας τη θλιβερή θέση της Ελλάδας στην κλίμακα κατάταξης για την πρόσληψη της διαφθοράς γράφει: «Δεν πρέπει να εξωραΐζει κανείς τα αποτελέσματα όταν προσπαθεί να τα εξηγήσει. Όμως ένα μέρος της εξήγησης είναι ότι οι Έλληνες στρέφουν στο μεταξύ περισσότερο το βλέμμα τους στο θέμα. Τα ΜΜΕ αναφέρονται συχνότερα, οι επενδυτές συμπεριφέρονται πιο συνειδητά. Ο νομοθέτης και οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν πλέον σκληρότερα το φαινόμενο: όλα αυτά αποτυπώνονται στην κλίμακα για την πρόσληψη της διαφθοράς. Το γεγονός αυτό όμως δεν θα πρέπει να βάλει φρένο σε περαιτέρω προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Η Neue Presse σημειώνει: «Είναι εύκολο να πετροβολούμε την Ακρόπολη. Αλλά και εμείς δεν είμαστε καλύτεροι. Ακόμα, επιτρέπεται οι γερμανικές εταιρείες στο εξωτερικό να λαδώνουν για να παίρνουν παραγγελίες. Κάτι που απαγορεύεται στο εσωτερικό. Στη γερμανική βουλή έχει παγώσει το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας των ΗΕ κατά της διαφθοράς. Έτσι είναι όμως όταν βλέπει κανείς τα πράγματα μέσα από μια γυάλα».
Τέλος, η Pforzheimer Zeitung γράφει: «Το αποτέλεσμα για το προβληματικό παιδί νούμερο ένα στην Ευρώπη, σχετικά με τη διαφθορά, είναι πικρό. Η Ελλάδα έπεσε δεκατέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Οι αριθμοί είναι σαφείς. Επικρατούν συνθήκες όπως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμα και η πάμφτωχη Σουαζιλάνδη βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα».

Πηγή: Deutshe Welle

Σχόλια