ΣΥΡΙΖΑ, τα δυο πρόσωπα του Ιανού

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung δημοσιεύει σχόλιο με τον τίτλο « ΣΥΡΙΖΑ, τα δυο πρόσωπα του Ιανού ». Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: 
« Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που στις εκλογές του καλοκαιριού του 2012 είχε φέρει προσωρινή αναστάτωση στην Ευρώπη. Θα προχωρούσε όντως ο έξυπνος, νεαρός πολιτικός σε περίπτωση νίκης, σε μονομερή καταγγελία των συμφωνηθέντων με τους διεθνείς πιστωτές, όπως περίτρανα διακήρυττε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεύτερη δύναμη. Από το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ακούει όμως κανείς ρηξικέλευθες ιδέες για το πώς μπορεί η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, αυτό όμως δεν ισχύει για τα όσα σκέφτεται το κόμμα για τη Γερμανία και τους πολιτικούς της ».
Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στο χαρακτηρισμό «κουτσός» που είχε χρησιμοποιήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, τον περασμένο Νοέμβριο, για τον προϋπολογισμό. «Ούτε ψίθυρος ακούστηκε στη βουλή. Αυτό όμως δεν προκαλεί έκπληξη: την περασμένη χρονιά οι ακροδεξιοί διάβασαν ανενόχλητοι (σσ. απόσπασμα) από τα αντισημιτικά ‘Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών'. Εντέλει, κάποιος πρέπει να ενοχλήθηκε από την δήλωση Σταθά καθώς ο ίδιος και με μισή καρδιά ζήτησε αργότερα συγνώμη από όλους εκείνους που προσβλήθηκαν με το ‘λογοπαίγνιό’ του. Και συμπλήρωσε ότι ο ίδιο προέρχεται από την επαρχία όπου δεν θεωρείται προσβολή αυτό.

Ο ίδιος ο Τσίπρας ενδεχομένως να έχει άλλη άποψη. Ωστόσο η υπόθεση καταδεικνύει τις δυο φυσιογνωμίες του κόμματος. Εκτός από τους Κομμουνιστές, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν έκανε προεκλογικό αγώνα στις πλάτες των μεταναστών. Ακόμη και σήμερα η πολιτική διαμαρτυρία για τα καθημερινά ακροδεξιά περιστατικά βίας στην Ελλάδα προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τις τάξεις του. Ωστόσο για ορισμένες ομάδες του συνασπισμού εξακολουθεί να υπάρχει η υποψία ότι τροφοδοτούν τη βία σε διαδηλώσεις. Δηλώσεις σαν αυτές του Σταθά δείχνουν ότι στο κόμμα αυτό υφέρπουν αντιλήψεις που δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για τον Σόιμπλε μπορεί να είναι αδιάφορο πώς τον αποκαλεί ένας έλληνας πολιτικός. Καλύτερα θα ήταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στη χρήση βίας, είτε αυτή είναι σωματική, είτε λεκτική».
 
Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια