Λάθος η βαθύτερη πολιτική ένωση της ΕΕ

Μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε λάθος την πορεία προς μία βαθύτερη πολιτική ένωση της ΕΕ, διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση της χώρας του. Παράλληλα υπεραμύνθηκε της χθεσινής του εξαγγελίας περί δημοψηφίσματος για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.
Όπως υπογράμμισε, «δεν γυρνάμε την πλάτη μας στην Ευρώπη – μάλλον το αντίθετο. Πρόκειται για το πώς θα καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, πιο ανοιχτή και πιο ευέλικτη και πώς θα διασφαλίσουμε τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας εντός αυτής. Έτσι το βλέπω εγώ: Λίγο περισσότερες από τις μισές χώρες βρίσκονται στο ευρώ. Όταν έχεις ενιαίο νόμισμα, προχωράς ακάθεκτος προς μία τραπεζική ένωση, προς μορφές δημοσιονομικής ένωσης και αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις σε χώρες όπως η Βρετανία που δεν βρίσκονται στο ευρώ και -ειλικρινά- δεν πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό. Το κλαμπ στο οποίο ανήκουμε αλλάζει, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε και η συζήτηση για το τι σημαίνει αυτή η αλλαγή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη».
Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της διατήρησης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Ο βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ολόκληρη η Ευρώπη έχει σήμερα υποσκελιστεί σε ό,τι αφορά την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ντέιβιντ Κάμερον παρέθεσε ενώπιον του ακροατηρίου στο Νταβός προτάσεις για τη διασφάλιση της φθίνουσας κατά τη γνώμη του ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Όπως τόνισε, «όλες οι χώρες της ομάδας των G8 και της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα επίμονο ερώτημα και αυτό είναι: πώς μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και επιτυχημένοι στην παγκόσμια οικονομική κούρσα, στην οποία έχουμε επιδοθεί σήμερα; Πώς μπορούμε να επιτύχουμε τη στιγμή που άλλα έθνη αναπτύσσονται, αλλάζουν και εκσυγχρονίζονται τόσο γρήγορα; Πολλές απαντήσεις είναι ξεκάθαρες. Πρέπει να αντιμετωπίσεις το χρέος σου. Πρέπει να μειώσεις τους φόρους στις επιχειρήσεις και να ανακόψεις τη σπατάλη στην πρόνοια. Και, πολύ σημαντικό, πρέπει να διασφαλίσεις ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά σου είναι πραγματικά παγκόσμιου επιπέδου».
 
Πηγή: Deutsche Welle
 

Σχόλια