Κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ιταλία

Κίνδυνο ακυβερνησίας στην Ιταλία βλέπει ο γερμανικός και ισπανικός τύπος. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι Γερμανοί αποφεύγουν επιμελώς να μιλήσουν για καταδίκη της πολιτικής λιτότητας του  Μ. Μόντι, ανθρώπου "πιστού" στα προστάγματα της κ. Μέρκελ. Συγκεριμένα τα δημοσιεύματα αναφέρουν.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζει ως μεγάλο χαμένο της εκλογικής αναμέτρησης στην Ιταλία τον σημερινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι  και παρατηρεί: «Τα κόμματα που στήριξαν τον Μάριο Μόντι “καταδικάστηκαν“ από τους ψηφοφόρους στην τέταρτη θέση. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαθέτει κύρος στο εξωτερικό, τιμωρήθηκε, ίσως γι αυτό το λόγο, από τους Ιταλούς. Πολλοί τον θεωρούν πειθήνιο όργανο των αγορών. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα οι -χωρίς έλεος λαϊκιστές- όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μπέπε Γκρίλο διέσυραν τον πρωθυπουργό και την πολιτική του, ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα».
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ιταλία επιλέγει το χάος» και επισημαίνει σε σχετικό της σχόλιο: «Μπορεί να ερμηνευθεί το εκλογικό αποτέλεσμα ως απουσία ευγνωμοσύνης στον Μάριο Μόντι; Μήπως το αποτέλεσμα σημαίνει ότι οι Ιταλοί απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις και επιθυμούν την επιστροφή της Ιταλίας στην κατάσταση λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης, η οποία ήταν αυτή που οδήγησε τη χώρα, αλλά και την ευρωζώνη στα πρόθυρα της κατάρρευσης; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Είναι πολλοί οι Ιταλοί που θέλουν ριζικές αλλαγές. Όμως τα κόμματα που έλαβαν μέρος στον προεκλογικό αγώνα δεν είχαν να προτείνουν σχεδόν καμία πραγματική αλλαγή».
Η Ιταλία εισέρχεται σε μια επικίνδυνη φάση ακυβερνησίας, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Mundo: «Το γεγονός ότι ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκέντρωσαν μαζί περισσότερο από το 50% των ψήφων δείχνει πόσο βαθιά είναι η κρίση του πολιτικού συστήματος. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις του Μάριο Μόντι. Η έκβαση των ιταλικών εκλογών έχει επιπτώσεις στην σταθερότητα της ΕΕ. Κυρίως η Ισπανία ενδέχεται να πληγεί αν στις διεθνείς χρηματαγορές επικρατήσει ένα κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας».
Πηγή: Deutsche Welle 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου