Νέο cd με στοιχεία γερμανών φοροφυγάδων "αγόρασαν" οι γερμανικές αρχές



Πρόκειται για περίπου 40.000 δεδομένα που αφορούν, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, 10.000 γερμανούς πελάτες ελβετικών τραπεζών. Η απόκτηση τους κόστισε 4,4 εκατομ. ευρώ.  Εκτιμάται ότι πρόκειται για το πιο επικερδές cd που έχουν αγοράσει ποτέ γερμανικές αρχές, καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι θα αντληθούν έσοδα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Το κρατίδιο της Rheinland-Pfalz (Ρηνανίας Παλατινάτου) αγόρασε για πρώτη φορά cd με στοιχεία γερμανών καταθετών φερόμενων ως φοροφυγάδων.
Στη βάση των νέων αυτών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν χθες περισσότερες από 200 κατ΄ οίκον έρευνες σε όλη τη Γερμανία με τη συμμετοχή 400 και πλέον υπαλλήλων της δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Όπως στη Nordrhein-Westfalen (Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία), έτσι και στη Ρηνανία Παλατινάτο εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αρκετοί φοροφυγάδες θα προχωρήσουν σε «αυτοκαταγγελία», καθώς έτσι και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Κάρστεν Κιούλ, η αγορά του cd έγινε τον Φεβρουάριο ενώ είχε προηγηθεί μια δοκιμαστική ενδελεχής έρευνα 500 περίπου υποθέσεων για να εξακριβωθεί η αυθεντικότητά τους. Τα δεδομένα αυτά «είναι αυθεντικά και εξαιρετικής ποιότητας», δήλωσε ο υπουργός. Η ταυτότητα του ατόμου που πούλησε το cd στις αρχές της Ρηνανίας Παλατινάτου δεν έγινε γνωστή. Ο υπουργός του κρατιδίου πάντως δήλωσε έκπληκτος για το γεγονός ότι οι φοροφυγάδες συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση, όπως είπε, κι αυτό τέσσερα χρόνια μετά την αγορά του πρώτου cd από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Έντονη ήταν για άλλη μια φορά η αντίδραση της Ελβετίας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται λόγος για «νομικά αμφιλεγόμενες» δράσεις. Η Ελβετία, όπως αναφέρεται, δεν θα παράσχει βοήθεια στη βάση κλεμμένων δεδομένων. Η αγορά του cd θα ήταν περιττή, εάν είχε τεθεί σε ισχύ η φορολογική συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, όπως τονίζεται.
Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι και η νέα αγορά έγινε σε κρατίδιο όπου κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αντιτίθενται στην προωθούμενη διμερή συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι γερμανοί φοροφυγάδες «τη γλιτώνουν» πολύ φθηνά. Πόσο μάλλον όταν με τα cd που αγοράστηκαν παλαιότερα στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπου επίσης κυβερνούν οι ίδιοι μαζί με τους Πράσινους, έχουν καταφέρει να βάλουν στα ταμεία κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια από τις καταγγελίες που ακολούθησαν.
 
Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια