DER SPIEGEL: Θέμα χρόνου το νέο "κούρεμα" στην Ελλαδα

Το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση επαναφέρει και πάλι τη συζήτηση για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, «μία νέα απομείωση του χρέους της υπερχρεωμένης Ελλάδας φαίνεται να είναι μόνο θέμα χρόνου
Εκτιμώντας ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε ουσιαστικά -με την προ ημερών συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt- την ελπίδα ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα αποδεχθούν τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους σχολιάζει: «Κάτι τέτοιο δεν ηχεί καθόλου ευχάριστα στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ προτιμά να μην συζητήσει καθόλου για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους –και ειδικά όχι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου». Το Spiegel υπενθυμίζει τη χθεσινή δήλωση της Άγκελα Μέρκελ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι δεν «βλέπει» νέο κούρεμα, καθώς και ανακοίνωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα, με την οποία απέρριψε σχετικά σενάρια. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «ωστόσο οι δυο τους δεν έχουν απαλλαγεί από αυτή τη συζήτηση. Αντιθέτως: Για πολλούς ειδικούς ένα νέο κούρεμα για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο. Αυτοί βλέπουν ήδη μακρύτερα -όπως στην Πορτογαλία, όπου η κρίση πυροδοτείται και πάλι- και ζητούν ένα πολύ πιο εκτεταμένο σχέδιο: Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση πρέπει να γίνει μερική απομείωση των χρεών τους. Μόνο έτσι, εκτιμούν οι ειδικοί, θα μπορέσει η Ευρώπη να βγει από τη δυσχερή της κατάσταση».
Όπως τονίζει, τέλος, το Spiegel «η λίστα όσων συνηγορούν σε μία δραστική απομείωση χρέους, είναι τόσο μακριά όσο και ετερόκλητη. Περιλαμβάνει από κατά τεκμήριο αριστερούς όπως η (σ.σ. πολιτικός) Σάρα Βάγκενκνεχτ, (…) πραγματιστές όπως ο σύμβουλος επιχειρήσεων Ντάνιελ Σέλτερ από το Boston Consulting Group, μέχρι και τον ακραιφνή φιλελεύθερο Λούντερ Γκέρκεν από Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Φράιμπουργκ (CEP)».
Υπέρ μίας δραστικής λύσης τάσσονται όμως και οι επικεφαλής των μεγάλων γερμανικών ινστιτούτων οικονομικής έρευνας επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφερόμενο μεταξύ άλλων σε σχετική δήλωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, σύμφωνα με τον οποίο ένα κούρεμα χρέους είναι αναπόφευκτο και όσο πιο νωρίς πραγματοποιηθεί, τόσο λιγότερο θα κοστίσει η κρίση στους φορολογούμενους.

Πηγή: DW

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου