Για τα €11 δις του ΤΧΣ .....όχι πιά!!!


Του Γ. Προκοπάκη


Τα €11 δις είναι το ποσό που περίσεψε από το δάνειο των €50 δις που έχουν στις πλάτες τους οι Έλληνες πολίτες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Είναι δάνειο, το οποίο προσμετράται στο δημόσιο χρέος αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το λόγο που δόθηκε. Όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους, την ανάκαμψη, κλπ διαθέσιμα είναι τα υπόλοιπα €190 δις των τροϊκανών δανείων.
Σύμφωνα με την απόφαση Eurogroup της 27/11/2012 (ρητή αναφορά ως πλαίσιο αναφοράς στη χθεσινή απόφαση) το ποσόν που δεν θα χρησιμοποιηθεί για ανακεφαλαιοποίηση θα επιστραφεί για να μειώσει το βουνό του χρέους - μαζί και το κεφάλαιο που θα ανακτηθεί από την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Η ειδική αναφορά και κυρίως η ανάθεση θεματοφυλακής στον ESM υπό την εποπτεία/διαχείριση του SSM (της ΕΚΤ δηλαδή) καθιστά απολύτως σαφές πως το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η συμφωνία είναι το αλήστου μνήμης Μνημόνιο.
Η αλλαγή θεματοφυλακής υποδηλοί πως δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε σχετικά με τις τράπεζες, το οποίο δεν θα βρίσκει απολύτως σύμφωνη την ΕΚΤ. Τι θα μπορούσε να γίνει; Ας πούμε, σε περίπτωση στραβής, η εξυγίανση μιας τράπεζας δεν μπορεί να γίνει με το δημόσιο να σπεύδει, αλλά καθίσταται βέβαιο πως θα τηρηθεί η σειρά των υφισταμένων τη ζημία, πριν μπει δημόσιο χρήμα.
Περίπτωση ψευδοστραβής που θα κάνει κεφαλαιακή ένεση στις τράπεζες για άλλη χρήση, αποκλείεται. Αλλαγή νόμου σχετικά με το ΤΧΣ δεν θα έχει κανένα οικονομικό αποτέλεσμα - αφαιρείται κίνητρο.
Ο ΥΠΟΙΚ ισχυρίσθηκε στη δική του συνέντευξη τύπου πως τα χρήματα είναι διαθέσιμα με ερμηνεία του σκοπού των χρημάτων την "εξυγίανση" - άρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για να καθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια - ως έννοια ευρύτερη της "ανακεφαλαιοποίησης". Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά.  
Οι κανόνες είναι σαφείς πια (σχηματικά): πρώτα bail-in, δηλαδή, μέτοχοι, δανειστές, καταθέσεις, μετά το bail-out. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αποφασισθεί παράκαμψη κανόνων - πλην όμως όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, ας πούμε, θα γίνει αυτό που κρίνει σκόπιμο ο Ντράγκι, όσο και να χτυπιούνται Βαρουφάκης και Σταθάκης.
Αυτό που είναι απολύτως σαφές από την απόφαση της 20/2 είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της συνέντευξης Χαρδούβελη αρχές Ιανουαρίου στο ΒΗΜΑ, δηλαδή πως τα κλειδιά τα κρατάει ο Ντράγκι. Χτες, η πρώην τρόικα αποφάσισε και επέβαλε, η δε κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου απεδέχθη πανηγυρικά, να μη σηκώνει φρύδι όσο η ελληνική πλευρά κάνει ρητορική επαναστατική γυμναστική και να δώσει νταούλια, ζουρνάδες και λύρες στην ΕΚΤ. Πώς τάλεγε η αντιμνημονιακή ρητορεία; Για την ευημερία των τραπεζών γίνονται όλα αυτά. Ακριβώς!
Με την ευκαιρία, αφού συνειδητοποιήσουν πως είναι πια πιο μνημονιακοί από μένα, ας κόψουν τις σαχλαμάρες με Μιχελή, Κατσέλη, Πανταλάκη κι ας βρουν σοβαρούς ανθρώπους να τρέξουν τις τράπεζες.
Καλό και για τους ίδιους θα είναι!

Σχόλια