Η Ελλάδα ζητεί χρήματα χωρίς αντάλλαγμα



Τα δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων δίνουν την εικόνα ότι η Ελλάδα έχει απομονωθεί πλήρως στην ευρωζώνη και εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την αποτυχία του χθεσινού Γιούρογκρουπ.
Συγκεκριμένα στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung αναφέρει «Η Ελλάδα ζητεί χρήματα χωρίς αντάλλαγμα». Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα τουλάχιστον δύο πράγματα: να αναγνωρίσει η κυβέρνηση Τσίπρα την υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που έχουν ήδη εκταμιευθεί και να δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε ανταπόδοση, το Γιούρογκρουπ θα μπορούσε να αποδεχθεί την αντικατάσταση ορισμένων μεταρρυθμίσεων από άλλες». «Σχεδόν ξεδιάντροπη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα του Μονάχου την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους. Και τη σχολιάζει ως εξής: «Και γιατί να εγγυηθούν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια χωρίς αντάλλαγμα, όταν η Αθήνα δεν αναγνωρίζει ούτε καν την υποχρέωση να αποπληρώσει τα δάνεια που ήδη έλαβε; Με το σχέδιο περί μορατόριουμ ο Βαρουφάκης έχει απολέσει το κύρος του σοβαρού διαπραγματευτή για τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών».
Ακόμη πιο επικριτικό για τον υπουργό Οικονομικών είναι το σχόλιο της Rheinische Post του Ντύσελντορφ: «Με την εμφάνισή του στις Βρυξέλλες απέδειξε ότι δεν έχει ιδέα ούτε από αγορές, αλλά ούτε και από πολιτική. Με συμπεριφορά ανάγωγη οδήγησε σε ναυάγιο μία υπουργική σύνοδο που απέβλεπε στη σωτηρία της χώρας του». Και ο αρθρογράφος συμπληρώνει: «Ο Βαρουφάκης θέλει περισσότερα, χωρίς να λέει τί ακριβώς. Η διεθνής πολιτική είναι και πολιτική ισχύος. Λειτουργεί μόνο εάν οι εμπλεκόμενοι συμπεριφέρονται με ορθολογισμό. Με διαπραγματευτές παράλογους όπως η Ελλάδα, δεν νοείται διαπραγμάτευση».

dw

Σχόλια