Το στοίχημα είναι χαμένο απο χέρι ....



Του Γ. Προκοπάκη


Όπως και νάχει το ζήτημα, το συναίσθημα είναι ανακούφιση από την τοποθέτηση, έστω και την τελευταία στιγμή, της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου με τη μεριά των πολιτών και την προστασία όποιων επιτευγμάτων των Ελλήνων τα τελευταία εξήντα χρόνια. Προς ώρας τουλάχιστον.
Οι δύο συνεντεύξεις τύπου (Ντάισελμπλουμ et al και Βαρουφάκη) φαινόταν να αναφέρονται σε διαφορετικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Το ανακοινωθέν είναι ο "διαιτητής". Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουμε για τέσσερις μήνες, τα πάντα υπόκεινται στις προβλέψεις του τρέχοντος προγράμματος, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου χωρίς καμιά αμφισβήτηση αποδέχεται το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 27/11/2012. Δεν χωρά αμφιβολία πως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ξέχασε κάθε λέξη της αντιμνημονιακής ρητορικής πέντε χρόνων. Ευτυχώς!
Οι προβλέψεις της απόφασης όπως καταγράφηκαν στο ανακοινωθέν δεν αποσαφηνίζουν τις προθέσεις. Η κατά γράμμα ανάγνωση ορίζει ένα περιβάλλον κόλασης για το τετράμηνο της παράτασης. Δεν προβλέπεται από πουθενά χρηματοδότηση μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Μοιάζει με αποδοχή από τους εταίρους ενός αιτήματος "αφήστε μας τέσσερις μήνες, χωρίς κόστος για τους θεσμούς (sic), και θα δείτε τι θα κάνουμε". Το εάν η απόφαση είναι "βράστε στο ζουμί σας" ή όχι, θα φανεί από το μοναδικό μπαλαντέρ στην τράπουλα, την ΕΚΤ. Απάλυνση της κόλασης μπορεί να έλθει μόνο με παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ ή/και λασκάρισμα κανόνων της. Ίσως και μέχρι 4/3 να έχουμε καλύτερη εικόνα για τις πραγματικές προθέσεις πίσω από τη σημερινή απόφαση.
Η μοναδική απόφαση που έχει απτό αποτέλεσμα είναι η διαφαινόμενη χαλάρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015. Ανεξαρτήτως του ότι και οι γάτες ήξεραν πως αυτό θα το έπαιρνε και η προηγούμενη κυβέρνηση, το γεγονός είναι ότι το πήρε η σημερινή.
Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παίρνει ένα μεγάλο στοίχημα. Στη βαρουφακική γλώσσα είναι το "στοίχημα για την άλλη Ευρώπη". Εάν δηλαδή, στο πλαίσιο που ορίζεται από τους μακροπρόθεσμους στόχους για το χρέος, τους διαθέσιμους (ως έχουν τα πράγματα τώρα) πόρους και διευκολύνςεις από τους εταίρους και ξεκινώντας από τις μέχρι τώρα προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει ένα διαφορετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, με δικαιη κατανομή των βαρών και χωρίς να διαλύεται ο κοινωνικός ιστός. 
Η γνώμη μου είναι πως για το συγκεκριμένο μπλοκ, του πολυμορφικού ΣΥΡΙΖΑ και των αλλοπρόσαλλων ΑΝΕΞΕΛ, το στοίχημα είναι χαμένο από χέρι. Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσει το έλλογο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το καλύτερο για τους Έλληνες. It's only fair να πάρουν μια "περίοδο χάριτος" μέχρι τέλους Απριλίου, που προβλέπει και η απόφαση, να αποδείξουν τι μπορεί να κάνουν.
Παράταση πήραμε, τελικά. Ως κοινωνία!

Σχόλια