Παίζουν με την φωτιά ...



Γράφει ο Επιμηθέας


Αντίθετα με ότι  διαλαλούσε ως τώρα, η ελληνική κυβέρνηση, κατέληξε να αποδεχθεί τους όρους της τρόικα. Σκληρό μάθημα για τους λαϊκιστές. Όπως ακριβώς το είχαμε γράψει σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας. Χθες η κυβέρνηση έστειλε μια πρώτη λίστα με «μεταρρυθμίσεις» που προτείνει στην τρόικα η οποία είναι φυσικά ακοστολόγητη, ασαφής, μια ακόμη έκθεση ιδεών του Βαρουφάκη.
Ουσιαστικά έστειλαν κάτι από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με τις γενικόλογες αναφορές για το πώς θα πολεμήσουν τη διαφθορά, την φοροδιαφυγή και την ανθρωπιστική κρίση. Το προσχέδιο αποτελείται από έξι σελίδες και υπάρχουν 12 τομείς μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σε αυτές τις σελίδες δεν υπάρχουν ούτε ποσά ούτε κοστολογημένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
Στο τομέα της φοροδιαφυγής, υπάρχει η δέσμευση για αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και η επιβολή μέτρων, που θα προβλέπουν ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα τσιγάρα.
Άμεση προτεραιότητα είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις, κάτι όμως που θα βρει σθεναρή αντίσταση από τους γερμανούς, οι οποιοι έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους μέσω του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε ότι μία τέτοια ενέργεια αποτελεί μονομερή ενέργεια και δεν πρόκειται να τη δεχθούν.
Γίνεται λόγος για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά και το τέλος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Στο επίπεδο των εργασιακών αλλαγών γίνεται αναφορά σε μεταρρυθμίσεις με ιδιαίτερη αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, η λίστα αναφέρει πως απλά θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, αλλά δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα και καμία δέσμευση για τη ρήτρα των μηδενικών ελλειμμάτων και την κατάργησή της.
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει για όσες έχουν ήδη συντελεστεί, ενώ θα σημειώνεται με έμφαση ο σεβασμός των συμφωνιών για τη διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος.
Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη να συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.
Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό. Αυτό το υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι Γερμανοί ξεκαθάρισαν σήμερα πως οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο αποτελούν μονομερή ενέργεια και για αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούν.
Δηλαδή για να καταλάβουμε: Έγινε όλος αυτός ο χαμός την προηγούμενη βδομάδα και γλιτώσαμε τον «ξαφνικό θάνατο» στο παραπέντε για να τους στείλουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Και γιατί δεν τους το δίναμε στο προηγούμενο Eurogroup
Την ίδια στιγμή, όποιος διαβάζει τον ξένο τύπο  καταλαβαίνει ότι οι δανειστές μας περιμένουν στην γωνία. Έστειλαν ήδη το πρώτο μήνυμα που λέει ότι δε δέχονται τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο γιατί τα θεωρούν μονομερείς ενέργειες. Αλλά ακόμη και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δύσκολα θα περάσει αν δε γίνουν αλλαγές που θα «κόβουν» τους επαγγελματίες φοροφυγάδες.
Δυστυχώς μέσα από τις αριστερίστικες ιδεοληψίες τους πιστεύουν ότι οι  εκθέσεις ιδεών θα ξεγελάσουν  τους «κουτόφραγκους» ευρωπαίους  και θα μας δώσουν άφθονο χρήμα γιατί είμαστε μάγκες;
Το έχουμε γράψει πολλές  φορές. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Παίζουν με την φωτιά, όμως, το «ατύχημα» δεν είναι δύσκολο να γίνει εκεί που δεν το περιμένεις.
Την ίδια στιγμή που ο Βαρουφάκης και η ομάδα του προσπαθούν να ξεγελάσουν του Ευρωπαίους, η οικονομία καταρρέει. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο προϋπολογισμός θα κλείσει με τρύπα 10 δις ευρώ! Οι τράπεζες έχουν χάσει καταθέσεις 25 δις ευρώ και  η πραγματική οικονομία έχει παγώσει. Η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σημαντικά και δεν υπάρχει ούτε ένας κλάδος που να δείχνει ανάκαμψη ουσιαστική και αισιοδοξία για το μέλλον και οι υπουργοί του Τσίπρα το μόνο που κάνουν τον τελευταίο καιρό είναι να βρίσκονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, στις εφημερίδες και να αυτοθαυμάζονται για τις «επιτυχίες» της αριστερής Κυβέρνησης. Πρέπει άμεσα να αλλάξουν ρότα και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν είναι πλέον αντιπολίτευση, ας αποφασίσουν τι θέλουν.
Θέλουν να κάνουν τη στροφή στο ρεαλισμό; Ας την κάνουν και γρήγορα γιατί η οικονομία διαλύεται;
Θέλουν να κατευθυνθούν προς τη ρήξη; Ας το κάνουν για να δούμε που θα πάμε. Θα πάμε σε παράλληλο νόμισμα; Σε δραχμή; Τουλάχιστον να ξέρουμε να προετοιμαζόμαστε.
Από τις υποσχέσεις τους δεν έχει μείνει τίποτα. Η διαπίστωση ότι η λιτότητα πρέπει να σταματήσει ήταν καλή. Αλλά αντί να δουλέψουν πάνω σε λεπτομέρειες και σαφείς προτάσεις, αυτοεγκλωβίστηκαν στα μεγάλα ψεύτικα προεκλογικά τους λόγια που ήταν πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, δεν υπάρχει μόνο μία.
Δυστυχώς όμως αυτοί εμπορεύτηκαν το όνειρο και την ελπίδα του ελληνικού λαού και η επιτυχία των απανταχού λαϊκιστών είναι αυτή, ότι ξέρουν να πουλάνε το όνειρο....

Σχόλια