Το Βερολίνο περιμένει τις τελικές προτάσεις



Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από το μεσημέρι της Κυριακής ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει στους θεσμούς ήδη έναν προσωρινό κατάλογο μεταρρυθμίσεων, με  επίκεντρο την πάταξη της διαφθοράς, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για τυχόν διορθώσεις, πριν καταθέσει τις τελικές της προτάσεις αύριο Δευτέρα.
Στο θέμα αναφέρεται διεξοδικά στην ιστοσελίδα της και η γερμανική Bild. Στο γνώριμο ανθελληνικό ύφος της και υπό τον τίτλο "αλίμονο αν οι Έλληνες κάνουν πάλι κόλπα" η εφημερίδα σημειώνει ότι το κείμενο που εστάλη αριθμεί (3) τρεις σελίδες και πως ο κατάλογος των μέτρων αφορά κυρίως: την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων καθώς και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως σχολιάζει η λαϊκή εφημερίδα, «δεν είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα πείσουν τον Β. Σόιμπλε και τους Ευρωπαίους συναδέλφους του».
Σύμφωνα με το Spiegel και ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ προαναγγέλλει έναν λεπτομερή έλεγχο του ελληνικού αιτήματος. Προϋπόθεση για την έγκριση εκ μέρους της γερμανικής βουλής, όπως είπε σήμερα, «είναι να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα εξυγίανσης και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύτηκε γενικώς η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς όμως να τα έχει παρουσιάσει ακόμη αναλυτικά». Μόλις αυτό γίνει, θα διαβιβαστούν σε όλους τους γερμανούς βουλευτές. «Πάνω σε αυτή τη βάση και έπειτα από έναν άμεσο αλλά ενδελεχή έλεγχο», όπως είπε, η γερμανική βουλή θα λάβει την απόφασή της.
Αν και στις τάξεις των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) διατυπώνονται ήδη επιφυλάξεις για το εάν επαρκεί ο χρόνος προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της συγκυβέρνησης, Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δεν φαίνεται να ανησυχούν ούτε για το χρόνο της ψηφοφορίας, αλλά ούτε και για το αποτέλεσμα, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο το «ναι» των βουλευτών στην παράταση του ελληνικού προγράμματος.

 dw

Σχόλια