Γιατί η γέφυρα ... δεν είναι γέφυρα ...



Του Γ. Προκοπάκη


Η προπαγάνδα της κυβέρνησης, η οποία με την αμέριστη συμπαράσταση των ολιγαρχών των ΜΜΕ και του Τύπου, μας έχει πάρει τα αυτιά, συνοψίζεται στο απλό:
1. Ζητάμε μια παράταση χρόνου να διαμορφώσουμε συνολικές προτάσεις και να διαπραγματευθούμε επ' αυτών.
2. Δεν θέλουμε χρήματα από κανέναν, δεν θέλουμε δάνεια. Όλα αυτά τα δάνεια που έχουμε πάρει, δεν έπρεπε να είχαν δοθεί. Άρα εύλογο το αίτημά μας μιας και δεν επιβαρύνει τους ευρωπαίους φορολογούμενους.
3. Τα μόνα που ζητάμε είναι €1.9 δις από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης που μας ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ και την άδεια να δανειζόμαστε όσο θέλουμε από τις ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ τράπεζες.
Τι πιο εύλογο, τι πιο λογικό; Προσερχόμεθα στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη στο μυαλό μας, δεν υπάρχει τίποτε μονομερώς αυθαίρετο από τη μεριά μας, αν κάνουν ο,τιδήποτε διαφορετικό οι εταίροι μας, θα είναι μονομερής ενέργεια. Η πλάκα βέβαια είναι πως, ακόμη και εάν δεν κάνουν απολύτως καμία ενέργεια οι εταίροι μας και ακολουθήσουν τους θεσμοθετημένους κανόνες, μονομερής ενέργεια θα είναι!

Ποιά είναι η πραγματικότητα;
Η γέφυρα δεν μπορεί ούτε καν να τεθεί στα σοβαρά σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Είναι πρόταση εσωτερικής κατανάλωσης, για να συσπειρώσει τον Αμβρόσιο, τον Μπαλτάκο και να εξουδετερώσει τις φωνές για μια ευρωπαϊκή προοπτική. Έτσι, στη στραβή δεν θα έχει ελικόπτερα αλλά "Ωσανά!" για το σανό που ταΐζουν - και καρέκλες επί των ερειπίων.

Ας δούμε τι δεν λέγεται σχετικά με τη γέφυρα:
1. Προαπαίτηση είναι η στήριξη του τραπεζικού συστήματος της χώρας από την ΕΚΤ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με παρέκκλιση από κανονισμούς. Σιγά τ' αυγά, τόσες φορές έγινε στην τετραετία! Πλην όμως, κάθε φορά η παράκαμψη κανόνων γινόταν μετά την συμφωνία προς τα πού θα κατευθυνθεί το πλοίο. Στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και βέβαια στην Ελλάδα! Χωρίς συμφωνία με ΕΚΤ όλοι ξέρουν πως γέφυρα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε για μια μέρα!
2. Τα €1.9 δις δεν τα οφείλει κανείς σε κανένα. Είναι μέρος της απόφασης Eurogroup 27/11/2012. Μέρος! Στην ίδια απόφαση είναι και η υπόσχεση ελάφρυνσης του χρέους, εάν η Ελλάδα τηρήσει τις συμφωνίες. Α λα καρτ οι αποφάσεις λοιπόν! Άντε να διαπραγματευθείς!
3. Ο δανεισμός από τις δικές μας τράπεζες, είναι δανεισμός από τα δάνεια που δεν έπρεπε να είχαν δοθεί! Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που έπεσε στις πλάτες των φορολογουμένων, δεν έγινε για να παίζεται πόκερ χωρίς τσόχα στις Βρυξέλλες. Έγινε για να σωθούν οι καταθέσεις (μετά τους τραπεζίτες βέβαια), να υπάρξει χρήμα στην οικονομία. Συνεχίζεται το γαϊτανάκι όλης της μνημονιακής περιόδου: ασφυξία της οικονομίας για να αντιστέκεται η εκάστοτε κυβέρνηση στις αλλαγές. Στη συγκυρία όμως, μπαίνει και το ζήτημα του άμεσου φαλιμέντου του δημοσίου μιας και δεν υπάρχουν διαθέσιμα, οπότε η πολυδιαφημισμένη αποκοπή των τραπεζών από το κράτος, γίνεται υποχρεωτική για την ΕΚΤ. Δεν κάνει μονομερείς ενέργειες η ΕΚΤ - δεν κάνει τίποτε δηλαδή - και τέρμα η γέφυρα. Αντί της γέφυρας ο Σταθάκης με τη χρεοκοπία των €5 δις!
4. Μέχρι τον Μάιο, που υποτίθεται θα γεφυρωνόμαστε, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορεί να καλύψουν τα "αυτονόητα" €6.5 δις (1.9 των κεντρικών τραπεζών συν 4.5 των απορριφθέντων ήδη εντόκων). Είναι κάπου €20 δις, με τις αναχρηματοδοτήσεις χρέους, τις τρύπες από την αστοχία στα έσοδα, τις νέες τρύπες από τις νέες αστοχίες χ, μη είσπραξη ΦΠΑ). Αυτό που δεν λέει η κυβερνητική προπαγάνδα είναι πως η γέφυρα χρειάζεται και διευθετήσεις χρεολυσίων, πληρωμές και τέτοια. Δεν είναι ακριβές πως δεν υπάρχει κόστος για την Ευρώπη. Στην ουσία πρόκειται για προσφορά σε ανατολίτικο παζάρι: πληρώστε μας αδρά για να σας πούμε σε τρεις μήνες πόσα ακόμη θα πληρώσετε!
Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που μπορεί να καθίσει και να πάρει στα σοβαρά μια τέτοια πρόταση. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει στήριξη από καμιά ευρωπαϊκή κυβέρνηση - ως κι ο Ομπάμα τα γύρισε!
Επαναλαμβάνω: η γέφυρα δεν είναι πρόταση προς την Ευρώπη. Είναι προκάλυμμα ανικανότητας, ιδεοληψίας, κρυφού σχεδιασμού - ό,τι απ´ αυτά ισχύει.
Η κατάληξη διαφαίνεται ήδη. Σύμπηξη αρραγούς εσωτερικού μετώπου εθνικολαϊκισμού και καταφυγή σε δημοψήφισμα. Είναι βέβαιο πως τέτοια επιλογή οδηγεί στην καταστροφή.
Η γέφυρα απλώς οδηγεί σε διαπραγμάτευση κωφών και σύντομα στα βράχια.
Δεν μας πειράζει όμως! Θάχουμε την περηφάνειά μας και τη δημοσιογραφία παντός κυβερνητικού καιρού να την καταβρίσκουμε.

Σχόλια