Η "νέα σελίδα" που είναι δεν είναι "νέα" ...



Για να μας φύγουν και οι τελευταίες αυταπάτες για τη "νέα σελίδα" που γυρίζει η νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραθέτω σχόλιο της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάσως Κιντή σχετικά με το κείμενο συμφωνίας.

Διαβάζοντας το κείμενο της συμφωνίας, αυτό που βλέπω είναι ότι μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα. Η όποια αντικατάσταση μέτρων της παρούσης διευθέτησης (existing or current arrangement- δηλαδή του παρόντος προγράμματος), δεδομένης της ευελιξίας, όχι μόνο δεν πρέπει να θίγει τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη κλπ, αλλά το κατά πόσον τους θίγει θα κρίνεται από τους θεσμούς (as assessed by the institutions). Η δε ευελιξία για την αντικατάσταση μέτρων του παρόντος προγράμματος θα αντιμετωπίζεται από κοινού με τους θεσμούς. Και μόνον όταν οι θεσμοί εγκρίνουν την αξιολόγηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος στο τέλος Απριλίου μπορούν να εκταμιευθούν χρήματα.
Κατά τα άλλα δεν ρώτησε κανένας δημοσιογράφος τον Bαρουφάκη τι είναι το current arrangement. Το λέω επειδή είπε ότι πρόκειται για νέα συμφωνία που τη συν-συγγράφουμε και ότι δεν υπάρχει μνημόνιο ενώ το κείμενο μιλάει για extension of the MFAFA which is underpinned by a set of commitments (δηλαδή από το Μνημόνιο) "in the framework of the existing arrangement" (δηλαδή στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος). Ότι στόχος της επέκτασης είναι "the successful completion of the review on the basis of the conditions in the current arrangement" (η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης επι τη βάσει των όρων του παρόντος προγράμματος) και ότι η λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων της Δευτέρας θα βασίζεται στο παρόν πρόγραμμα (current arrangement). Ευτυχώς που ο Βαρουφάκης μάς διαβεβαίωσε ότι θα είναι ειλικρινής.
Να σημειώσουμε δε ότι το Eurogroup σημειώνει πως οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη εφαρμογή του παρόντος προγράμματος (better implementation of the current arrangement)

Σχόλια