Τα αδιέξοδα ...



Γράφει ο Επιμηθέας



Αν θα ήθελε κάποιος να σταθεί σε κάτι στην χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, σίγουρα δεν θα ήταν η συγκίνηση και το πιθανό δάκρυ του στο τέλος των προγραμματικών δηλώσεων του, αλλά στο ότι φάνηκε ιδιαίτερα εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεράσει.
Το σύνολο των διεθνών μέσων ενημέρωσης έδειξαν ότι την Τετάρτη στο Eurogroup  ο κ. Βαρουφάκης θα περάσει πολύ δύσκολα και η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί στο καναβάτσο. Μπορεί να «ξανάγραψε» το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όμως στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η άρνησή της Κυβέρνησης να κάνει αίτηση για παράταση του μνημονίου ουσιαστικά πολώνει επικίνδυνα  την κατάσταση και βάζει απέναντι στους δανειστές, οι οποίοι εκτός από το να πάρει πίσω βασικές προεκλογικές του εξαγγελίες, θα απαιτήσουν και νέο πρόγραμμα και βέβαια δεν εννοούν πρόγραμμα – γέφυρα αλλά κανονικό. Με μέτρα, δεσμεύσεις, έσοδα, περικοπές …
Ο κ. Τσίπρας στην χθεσινή του εμφάνιση έδειξε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι σύντροφοί του, είναι εγκλωβισμένοι στις ψεύτικες και ανεδαφικές υποσχέσεις που έδωσαν στον ελληνικό λαό για να κερδίσουν την εξουσία. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Με μοναδικούς συνοδοιπόρους σε αυτήν τη σκληρή στάση, αυτών των συντρόφων του της αριστερής πλατφόρμας.

Ακόμη κι αν τις επόμενες ημέρες επιτευχθεί μια συμφωνία - γέφυρα, τα προβλήματα δεν θα λυθούν, απλώς θα μετατεθεί η λύση τους τον Ιούνιο. Ο συγκεκριμένος μήνας θα είναι καθοριστικός για την Ελλάδα και για την Κυβέρνηση. Τότε θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς μπορεί να προχωρήσει η χώρα. Με τον προϋπολογισμό να είναι ήδη 5 δις ευρώ μέσα, με το πλεόνασμα να μειώνεται, το ρυθμό ανάπτυξης να «παίρνει την κάτω βόλτα» και με τις επενδύσεις να μην έρχονται, ο Ιούνιος θα είναι σίγουρα ιδιαίτερα «καυτός» μήνας. Οι λύσεις θα είναι δύο είτε να αναγκαστεί να πάρει μέτρα απίστευτης σκληρότητας – που δεν θα έχουν σχέση με τις δεσμεύσεις του - είτε η Ελλάδα θα αρχίσει μέσα στον καλοκαίρι να προετοιμάζεται για το εθνικό νόμισμα.
Υπάρχει όμως και μια άλλη διέξοδος που ήδη συζητιέται. Είναι αυτή της νέας προσφυγής στις κάλπες - πιθανόν και με την μορφή δημοψηφίσματος - ζητώντας νέα λαϊκή ετυμηγορία.
Να κάνει δηλαδή ο Τσίπρας ηρωική έξοδο ... και ο θεός βοηθός….

Σχόλια