Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας ΚυβέρνησηςΟι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης κυριαρχούν στις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «η Αθήνα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις. (…) Ο πρωθυπουργός Τσίπρας κινητοποιείται για μάχη κατά της διαφθοράς». Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κινούνται αυτήν την ώρα ανάμεσα σε δύο παράλληλες πραγματικότητες». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το κλίμα εντός Ελλάδας είναι αισθητά βελτιωμένο, με τους πολίτες «να αντλούν και πάλι ελπίδα».
Αντίθετα, επισημαίνει, στο εξωτερικό «οι ιδέες» της ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν «σύγχυση, αντιστάσεις και φιλικά εκφρασμένη σκληρότητα». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες (…) δεν έχουν ούτε καν λίγους μήνες. Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία 'εκμάθησης' σε λίγες μόνο μέρες – και αυτό όσο το δυνατόν χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το ευρώ και να ωθήσει την ευρωζώνη στο χείλος του γκρεμού». Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς αρκετές δυνατότητες συμβιβασμού. «Για παράδειγμα ο έλεγχος (σ.σ. εφαρμογής) των μεταρρυθμιστικών όρων. Αυτό πρέπει να γίνεται, αλλά όχι αναγκαστικά, από την τρόικα. Στόχος πρέπει να είναι μία αποτελεσματική επιτήρηση, την οποία να μπορούν οι Έλληνες να αποδεχθούν ευκολότερα. Και στο πεδίο της παράτασης της εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσε να προκύψει ένα αποτέλεσμα, το οποίο να μπορεί να γίνει δεκτό και από τις δύο πλευρές», σημειώνει η SZ.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει στο πρωτοσέλιδό «Ο Τσίπρας ζητά ενδιάμεσο δάνειο για την Αθήνα», και συνεχίζει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρεί εφικτή μία συμφωνία (σ.σ. με τους εταίρους) στο ζήτημα της κρίσης χρέους». Στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας της Φραγκφούρτης υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα έως και 15 δις ευρώ», τα οποία η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αντλήσει μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Τέλος, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις», παράλληλα με τη διεξαγωγή του έκτακτου Γιούρογκρουπ το βράδυ της Τετάρτης.
Το περιοδικό Spiegel σημειώνει στην διαδικτυακή του έκδοση ότι «ο Τσίπρας ανακηρύσσει το πρόγραμμα διάσωσης αποτυχημένο», επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αιτηθεί για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δανεισμού. Όπως αναφέρει το Spiegel, «το τρέχον πρόγραμμα εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου. Η ΕΕ αναμένει να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση αίτηση παράτασης και να αποδεχθεί μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας το έχει ήδη απορρίψει, προκαλώντας έτσι σύγχυση στους πιστωτές του».
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα αναφέρει «Ο Τσίπρας θέλει να έχει πείσει τους δανειστές εντός 15 ημερών», και σημειώνει «Ο πρωθυπουργός ανοίγει μέτωπο κατά των φορολογικών παραβατών» αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση έχει γίνει ακόμη δυσκολότερη για την ελληνική κυβέρνηση» μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η Frankfurter Rundschau στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι «ο Τσίπρας ανακοινώνει διεκδίκηση (σ.σ. πολεμικών) επανορθώσεων» από τη Γερμανία. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «ο 40χρονος πολιτικός αναφερόταν κυρίως σε ένα αναγκαστικό δάνειο της Τράπεζας της Ελλάδος στο Γ΄ Ράιχ ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ, το οποίο δεν εξοφλήθηκε ποτέ. Σύμφωνα με ελληνικούς υπολογισμούς, αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 11 δις ευρώ».
Ένας συμβιβασμός με τους δανειστές της Ελλάδας είναι εφικτός και απαραίτητος, εκτιμά το σχόλιο της Deutsche Welle. Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, «αν και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να διαπραγματευθεί εκ νέου με τους διεθνείς δανειστές, αυτή τη στιγμή έχει να προτείνει λίγα συγκεκριμένα πράγματα. Η ΕΕ αναμένει ότι η Αθήνα θα αιτηθεί ταχύτατα για την παράταση του τρέχοντος έως το τέλος Φεβρουαρίου προγράμματος διάσωσης. Ο Τσίπρας το απέκλεισε με το αφοπλιστικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ζητήσει την παράταση μίας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας. Αναμένει μάλλον ένα πρόγραμμα-γέφυρα έως τα μέσα της χρονιάς».
Όπως εκτιμά το σχόλιο, «αυτή τη στιγμή οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της μοιάζουν αγεφύρωτες. Όμως η πολιτική κατορθώνει επανειλημμένα να τετραγωνίσει τον κύκλο. Παρά το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες διαδιδόταν διαρκώς ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε στο μεταξύ να αντέξει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα υπάρξει οριστική ρήξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η ΕΕ μεριμνά διαρκώς για την διασφάλιση πολιτικής συνέχειας».

dw

Σχόλια