Παράταση "δανειακής σύμβασης" το λέμε τώρα ...



Με έναν ελιγμό την τελευταία στιγμή η Αθήνα προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα του χθεσινού Eurogroup. Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει αύριο  Τετάρτη την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις έως έξι μήνες. 
Την είδηση μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία αλλά και πηγές από τις Βρυξέλλες Ο Γ. Ντάισελμπλουμ καλείται να αποφασίσει αν θα συγκαλέσει Eurogroup. Κριτήριο θα είναι οι όροι που θα επικαλείται η ελληνική πλευρά και ένα ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση και στις ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό για την προώθηση νομοσχεδίων που αφορούν τις 100 δόσεις, το πάγωμα των πλειστηριασμών αλλά και ρυθμίσεις στα εργασιακά. 
Για διαχωρισμό δανειακής σύμβασης-μνημονίου μιλούν κύκλοι του Μαξίμου. Όπως αναφέρουν, το αίτημα θα αφορά παράταση της σύμβασης και θα βασίζεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο Μοσκοβισί ενώ οι όροι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Συμφωνά με πληροφορίες μας  η Κυβέρνηση της Αθήνας από την πρόταση που είχε καταθέσει ο Μοσκοβισί δέχεται τα εξής σημεία: 
Η ελληνική κυβέρνηση  ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός τετράμηνου-εξαμήνου ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτήν την περίοδο.
Πηγές του Μαξίμου με αφορμή τις παραπάνω πληροφορίες ξεκαθάριζαν: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος-μνημονίου. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα-μνημόνιο».

Σχόλια