Στο "σκόπευτρο" των οίκων αξιολόγησης η Ελλάδα



Η Ελλάδα μπαίνει στο «σκόπευτρο» των μεγάλων οίκων αξιολόγησης, λίγα μόλις 24ωρα πριν από το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης.
Μετά την Standard & Poor’s, που υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα (σε B- από "Β" προηγουμένως), διατηρώντας μάλιστα το αρνητικό outlook και άρα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, ακολούθησε η «προειδοποιητική βολή» της Moody΄s, η οποία έθεσε υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση την αξιολόγηση (Caa1) αξιολόγηση της Ελλάδας.
Η μεν S&P σχολιάζει πως «τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές στενεύουν για την ελληνική κυβέρνηση λόγω της ολοένα συρρικνούμενης ρευστότητας», και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι περαιτέρω καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις θα επιφέρει επιπλέον πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας.
Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Moody’s κάνουν λόγο για υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-πιστωτών, σχετικά με τους όρους του προγράμματος στήριξης της χώρας, και αναδεικνύουν επίσης το ζήτημα της ρευστότητας, σχολιάζοντας πως το αποτέλεσμα (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) θα μπορούσε πιθανώς να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ικανότητα της Ελλάδας να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τις ανάγκες ρευστότητας αλλά και στην πιθανότητα αθέτησης πληρωμών σε διαπραγματεύσιμους τίτλους.
Οι κινήσεις των δύο οίκων, που πραγματοποιήθηκαν μετά των «μαραθώνιο» επαφών των τελευταίων ημερών της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και προτού ακόμα παρουσιαστούν οι προγραμματικές θέσεις της τελευταίας, στέλνουν ηχηρό μήνυμα, για την ανάγκη να διαφανούν ξεκάθαρες ενδείξεις στο Eurogroup της Τετάρτης, ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

capital.gr

Σχόλια