Η ελληνική πρόταση στο Eurogroup και άλλες "ιστορίες"...



Ένα κείμενο που θα μοιάζει σαν να κατατέθηκε από ένα «δικηγόρο πτώχευσης» της Νέας Υόρκης θα δώσει η Αθήνα. Πρόγραμμα-γέφυρα ως το Σεπτέμβρη, πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, διαπραγμάτευση για το χρέος, αξιοποίηση των 11 δισ. για τα κόκκινα δάνεια. Δέκα μεταρρυθμίσεις έκπληξη.
Σε τέσσερα μέρη διακρίνεται η πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Τετάρτης με βασικό στόχο την εξασφάλιση μιας μεταβατικής περιόδου έως την 1η Σεπτεμβρίου, χρονικό ορίζοντα στον οποίο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να οικοδομηθεί το νέο συμβόλαιο με τους εταίρους.
Περιγράφοντας αυτούς τους τέσσερις άξονες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν σήμερα ότι αφορούν:
1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να φεύγουν είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
2) Επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρώντας ότι αυτά τα επίπεδα είναι «εξωφρενικά» και εκτός πραγματικότητας. Ο πήχης, το ανώτατο ύψος του μπαίνει για φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.
3) Μπαίνει στο τραπέζι το θέμα του χρέους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ένα μενού από swaps.
4) Λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο μεσοδιάστημα το χρηματοδοτικό κενό καλύπτεται και με εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου θα προσέλθει επιμένοντας στην άμεση εκταμίευση του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων της ΕΚΤ και αύξηση του στοκ των εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ζητά ο ELA να είναι «ελαστικός» ανάλογα με τις ανάγκες.
Το κείμενο που θα δώσουμε, αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δεν θα έχει τίποτα το ριζοσπαστικό. Θα είναι ένα κείμενο που θα μοιάζει σαν να κατατέθηκε από ένα «δικηγόρο πτώχευσης» της Νέας Υόρκης.
Οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την τελική συμφωνία λέγοντας πως προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό, τονίζοντας όμως ότι σε κάποιες κόκκινες γραμμές, όπως αυτή της λιτότητας και της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.

Τα παραπάνω ζήτησα να σχολιάσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Γ. Προκοπάκης λέγοντας:
Ο Θεός βοηθός!
Και συνέχισε στα γρήγορα:

1. Η αιτούμενη γέφυρα έχει κόστος ή/και απαιτεί διακανονισμό χρεολυσίων συνολικού ύψους τουλάχιστον €25 δισ.
2. Το ΔΝΤ και τα χρήματά του δεν είναι διαθέσιμα, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.
3. Η αύξηση κατά €8 δισ στα έντοκα, καταστρέφει κάθε προοπτική παροχής ρευστότητας στην οικονομία.
4. Ο ELA έχει μέγιστο χρόνο ισχύος 12 μήνες (6 και ανανέωση για άλλους 6) - μετράει από 22/1 ή 4/2. Η συναίνεση της ΕΚΤ σε ELA μετά την 1/3 και βεβαίως η "ελαστικοποίησή του" απαιτούν παράκαμψη κανονισμών. Γίνεται βέβαια (έχει γίνει και στο παρελθόν), μόνο όμως με μακροπρόθεσμη, αξιόπιστη συμφωνία με ΕΚΤ.
5. Η χρησιμοποίηση των €11 δισ για χρηματοδότηση της γέφυρας, αυτομάτως βγάζει τους μακροπρόθεσμούς στόχους απομείωσης του χρέους εκτός κατά 7% του ΑΕΠ. Εάν συμφωνούμε με τους μακροπρόθεσμους στόχους, ισόποσα μέτρα πρέπει να ληφθούν μέχρι το 2018.
Μακάρι να υπάρξει συμφωνία. Εάν δεν υπάρξει όμως, τι γίνεται;


Σχόλια