Fitch: «Βλέπει»πρόωρες εκλογές

Τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές εξετάζει νέα αναφορά του οίκου αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο «μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να επαναστατήσουν». Όπως αναφέρει, μπορεί η συμφωνία να μειώνει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο να υπάρξει ρήξη της Ελλάδας με τους πιστωτές, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις αβεβαιότητες στο θέμα του χρέους της χώρας, της χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα, αλλά και την επιτυχία των περαιτέρω διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον Fitch, η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει πρόσβαση στις αγορές πριν από το καλοκαίρι. Επισημαίνει μάλιστα ότι υπάρχουν φόβοι ακόμη και για συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου του προγράμματος. Το Eurogroup έχει δηλώσει ότι καμία εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων του τρέχοντος προγράμματος ή μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων δεν θα γίνει, πριν οι Θεσμοί (Κομισιόν,ΕΚΤ, ΔΝΤ) ολοκληρώσουν την επανεξέταση της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, τονίζει η έκθεση.
Η αναθεώρηση αυτή θα χρειαστεί χρόνο. Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας στον τελικό κατάλογο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, ο οποίος μπορεί να αναθεωρηθεί σημαντικά από τον κατάλογο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα, είναι στα τέλη Απριλίου, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. Τονίζει επίσης ότι η ΕΚΤ έχει βασικό ρόλο στην παροχή ρευστότητας των τραπεζών στην Ελλάδα.
Όπως εκτιμά ο Fitch με τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις του προγράμματος μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί επιπλέον πηγές χρηματοδότησης για την κάλυψη των συνεχών αναγκών. Προβλέπει δε πως η πιο πιθανή πηγή θα είναι η αύξηση του ανώτατου ορίου εντόκων γραμματίων του δημοσίου που σήμερα ανέρχεται σε 15 δις ευρώ.

Σχόλια