Ψάχνουμε για 16 δις μέχρι τον Ιούνιο ....και 26 δις έως τον Αύγουστο

Γράφει ο ΕπιμηθέαςΤι ακριβώς χρωστάει η Ελλάδα; Ποιές είναι οι συνολικές υποχρεώσεις της εντός του 2015, σε ποιούς και πότε ακριβώς καλείται να τις αποπληρώσει; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έρχονται στο μυαλό του κάθε Έλληνα σε αυτήν την στιγμή που η Ελλάδα διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο ρευστότητας και επιδιώκει να βρει τρόπο αποπληρωμής των πιστωτών της, και εν όψη  της συνεδρίασης της Δευτερας στο Eurogroup .
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Δ.Ν.Τ και την Ε.Ε. στις 19/2/15, αναλύονται τα ποσά, που χρωστά και καλείται να πληρώσει η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 2015, καθώς επίσης και πως ακριβώς εμφανίζεται ετησίως, μέχρι το 2054, το συνολικό  δημόσιο χρέος της Ελλάδας το οποίο  ανερχεται στο ποσό των 315,5 δις ευρώ. Αναλυτικά: Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Δ.Ν.Τ (IMF): € 24 δισ., στους κατόχους εντόκων γραμματίων δημοσίου (Treasury bill): €15 δισ., στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - ΕΚΤ (ECB): € 27 δισ., στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - ETΕΠ (EIB): €20,5 δις.,  στους Ιδιώτες επενδυτές: € 34 δισ., στις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης: € 53 δισ., και τέλος στο  Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΕΤΧΣ (EFSF): € 142 δισ..
Ας δούμε στη συνέχεια τις ημερομηνίες-ορόσημα της ελληνικής οικονομίας που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, έως το τέλος του 2015, με βάση τις οφειλές προς τους δανειστές.
Ηδη το ελληνικό κράτος κατέβαλε την πρώτη δόση του ΔΝΤ για τον Μάρτιο, ύψους 310 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποπληρώσει στο Ταμείο περίπου 1,5 δισ. Στις 13 Μαρτίου θα πρέπει να αποπληρωθούν 336 εκατ. ευρώ, στις 16 Μαρτίου 560 εκατ. ευρώ, ενώ στις 20 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της διήμερης Συνόδου Κορυφής, άλλα 336 εκατ. ευρώ.

Για τον Απρίλιο, στις 9 του μήνα, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει στο ταμείο δόση περίπου 450 εκατ. ευρώ. Έναν μήνα μετά, την επομένη του επόμενου προγραμματισμένου Eurogroup της 11ης Μαΐου, το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβει άλλα 746 εκατ. ευρώ περίπου.
Από την 5η Ιουνίου, οπότε και το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβει άλλη μία δόση 300 εκατ. ευρώ αρχίζει το «θερμό» καλοκαίρι των αποπληρωμών για τη χώρα. Στις 12 Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλει άλλα 336 εκατ., τέσσερις μέρες αργότερα 560 εκατ. και στις 19 Ιουνίου 336 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, με το Eurogroup της 18ης Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και της 26ης Ιουνίου να κρίνουν το μέλλον μετά το τέλος της τετράμηνης παράτασης, ίσως και το πώς θα προχωρήσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Τα δύσκολα, όμως δεν σταματούν εκεί, αφού ο Ιούλιος είναι ο πιο «βαρύς» μήνας του 2015 σχετικά με τις πληρωμές. Στις 13 του μήνα θα πρέπει να δοθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ ενώ στις 20 Ιουλίου το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Τον Αύγουστο, στις 20 του μήνα, η Φρανκφούρτη θα πρέπει να λάβει άλλα 3,2 δισ. ευρώ, για τα ομόλογα που λήγουν.
Μέχρι το τέλος του 2015 εκκρεμούν δόσεις μόνο προς το ΔΝΤ: 1,4 δισ. συνολικά τον Σεπτέμβριο, 448 εκατ. τον Οκτώβριο και 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά υπολόγισε τις συνολικές υποχρεώσεις της χώρας για το 2015 σε 29,3 δισ. ευρώ (μαζί με τη λήξη των εντόκων γραμματίων που θα πρέπει να πληρωθεί), ποσό που αποτελεί περίπου το 10% του δημοσίου χρέους.
Αυτό σημαίνει με απλά ελληνικά ότι στους υπόλοιπους 10 μήνες του 2015 καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε αποπληρωμές οφειλών, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 10% του συνολικού μας χρέους, ενώ στο τετράμηνο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου, ψάχνουμε να βρούμε € 16 δισ. και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου άλλα € 10 δισ..
Τα παραπάνω ποσά, με δεδομένη την έως τώρα υστέρηση των δημοσίων εσόδων κάνουν επιτακτική την συνεχή εισροή χρήματος στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της δόσης που εκκρεμεί, ύψους 7,2 δισ. η οποία θα δοθεί, βέβαια, μόνο έπειτα της επιτυχούς αξιολόγησης των ελληνικών μεταρρυθμιστικών προτάσεων.
Τα χρήματα που απαιτούνται, βέβαια είναι πολύ περισσότεραΘα βρεθούν μέσω μεταρρυθμίσεων; Αλήθεια, χωρίς κάποιο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης, μπορούμε να τα καταφέρουμε; Θα δικαιωθούν όσοι μιλούν για νέο πακέτο στήριξης το καλοκαίρι; Η απάντηση σε μερικούς μήνες. 

Σχόλια