Η Ελλάδα έχει λεφτά μέχρι τις 8 Απριλίου !!!Σε αποκλειστικό της άρθρο η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Frankfruter Allgemeine Zeitung (FAZ), υποστηρίζει ότι η  Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τις 8 Απριλίου, περιλαμβανομένων και των αποθεμάτων από ταμεία ή κρατικές επιχειρήσεις,
H γερμανική εφημερίδα επικαλείται εσωτερικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα όποια αναφέρονται σε υπολογισμούς αξιωματούχων με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα στελέχη της από την Αθήνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Κομισιόν θεωρεί «κρίσιμη» την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας από τις 9 Απριλίου, οπότε εκκρεμεί η αποπληρωμή νέα δόσης 467 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Επιπλέον, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 2,4 δις ευρώ.
Γι αυτό, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις δύο εβδομάδες για να παρουσιάσει την πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων, ενώ ήδη από αυτήν την εβδομάδα η Κομισιόν αναμένει ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν να εργάζονται και πάλι στην Αθήνα, έχοντας πρόσβαση για τον έλεγχο στοιχείων στα αρμόδια υπουργεία. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή ακριβώς η δημοσιονομική στενότητα ήταν ο λόγος για τη σύγκληση της έκτακτης μίνι-συνόδου για την Ελλάδα στο περιθώριο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Χωρίς αμφιβολία η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες έχει επιφέρει πρόοδο» στο ελληνικό ζήτημα, εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Σύμφωνα με τον Σουλτς, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται «άμεση δράση», αλλά τώρα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα, για παράδειγμα η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να ελεγχθούν και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό. Επιπλέον, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις στον τουρισμό και στην καινοτομία.
Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, αλλά από την άλλη πλευρά είχε πολλές «επιπολαιότητες» μέσα σε λίγες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντική απώλεια εμπιστοσύνης.

DW.DE, FAS, SZ, DPA

Σχόλια