Σαφή μηνύματα από τον Β. Σόιμπλε



Γράφει ο Επιμηθέας


Την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση  υπέβαλε έναν κατάλογο «μεταρρυθμίσεων» που σχεδιάζει να εφαρμόσει ως τα τέλη του Ιουνίου στο Eurogroup, που τον ενέκρινε, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Σε συνέντευξή του o Β. Σόιμπλε στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή Bericht aus Berlin, εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει δυσκολέψει τη θέση της με τη ρητορική της, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που έχει εντέλει σημασία είναι μόνον η συμφωνία του Eurogroup που αποτέλεσε και τη βάση για τη συγκατάθεση της γερμανικής βουλής. Σε ερώτηση για ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε λακωνικά, λέγοντας «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει ένα τρίτο πακέτο, συνεπώς δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζω εγώ».
Σχολιάζοντας δε την παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι υπάρχει πρόβλημα με την αποπληρωμή των δόσεων προς την ΕΚΤ, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι αφενός ο έλληνας υπουργός Οικονομικών υπέγραψε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί εγκαίρως και στο ακέραιο στις υποχρεώσεις της και πως αφετέρου ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών και καθηγητής οικονομίας γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αν δεν το πράξει, δηλαδή πιστωτικό γεγονός (default).
«Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει», είπε ο Σόιμπλε.
Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε ότι η απόφαση της Μπούντεσταγκ προχθές δεν ήταν εύκολη για πολλούς από τους συναδέλφους του και πρόσθεσε: «Εάν μας έλεγαν, ταυτόχρονα, ότι δεν εννοούσαν όλα όσα μας είπαν αυτός δεν είναι συνετός τρόπος συμπεριφοράς».
Επίσης λιγο νωρίτερα σε δηλώσεις του στην εκπομπή Berlin Direkt του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, o κ. Σόιμπλε ζήτησε για άλλη μια φορά την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων, λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά: «Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες».
Εάν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή του, θα της έλεγε: «Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών κ.ο.κ.». Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα, όπως είπε στη συνέχεια, τον αφήνει άφωνο, «γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα».

Σχόλια