Η εξίσωση Ευρώ - Δολαρίου



Γράφει ο Επιμηθέας


Θέμα χρόνου είναι η εξίσωση ευρώ - δολαρίου. Ένα εξασθενημένο ευρώ είναι ότι καλύτερο σήμερα, καθώς ενισχύει τις εξαγωγές και κάνει τα ευρωπαϊκά προϊόντα πιο φθηνά και φυσικά πιο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά. Επιπλέον, ένα «φθηνό» ευρώ μπορεί να «τονώσει» τον πληθωρισμό και να βάλει τέρμα στις αποπληθωριστικές τάσεις. Όταν όμως ένα από τα σημαντικότερα εισαγόμενα προϊόντα, το πετρέλαιο, γίνεται και αυτό φθηνότερο, τότε η ευνοϊκή επίδραση της εξασθένησης του ευρώ περιορίζεται.
Τον Οκτώβριο του 2000 ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς το ευρώ ισοδυναμούσε με 82 σεντ του δολαρίου. Τότε είχαν εκφρασθεί φόβοι πως το εξασθενημένο ευρώ θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία. Στη συνέχεια όμως, μετά την ομαλή έναρξη της κυκλοφορίας του, το κοινό νόμισμα άρχισε και πάλι να παίρνει την ανιούσα. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ευρώ εισήχθη ως κοινό νόμισμα το 1999 ως άυλο νόμισμα, το οποίο χρησιμοποιούνταν μόνο για λογιστικούς σκοπούς (πχ ηλεκτρονικές πληρωμές). Το 2008 έφθασε στο υψηλότερο σημείο του με την ισοτιμία να ανέρχεται σε 1,6038 δολάρια ανά ευρώ.
Από τότε μέχρι σήμερα η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου σημειώνει διαρκείς αυξομειώσεις. Το ευρώ δέχεται πιέσεις και εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED). Την ερχόμενη εβδομάδα η πρόεδρος της FED Τζάνετ Γέλεν ενδέχεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πάντως και νέα άνοδο του δολαρίου πριν από το καλοκαίρι.
Το ασθενές ευρώ πλήττει κυρίως τις χώρες της κρίσης, υποστηρίζει ο Στέφαν Κουθς από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία, διότι τα προϊόντα που πρέπει να εισάγουν γίνονται πιο ακριβά και η μικρή αγοραστική δύναμη που έχουν περιορίζεται ακόμα περισσότερο.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις της Γερμανίας, που έχουν την έδρα τους στο Μόναχο, την Στουτγάρδη, το Έσεν ή το Βόλβσμπουργκ, φαίνεται να βγαίνουν  ιδιαίτερα κερδισμένες από τις μεταπτώσεις του ευρώ γιατί  μπορούν να εξάγουν φθηνότερα τα προϊόντα τους. Αντίθετα χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες δεν διαθέτουν σημαντικό εξαγωγικό εμπόριο, δεν επωφελούνται από τη σημερινή οικονομική συγκυρία του εξασθενημένου ευρώ στην ευρωζώνη.
Σε κάθε περίπτωση, η εξασθένηση του ευρώ δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, όσοι ταξιδεύουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι εισαγωγές προϊόντων, όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Ασία, γίνονται αισθητά ακριβότερες, ενώ και οι ξένοι επενδυτές που έχουν τοποθετήσει τα κεφάλαιά τους στην Ευρώπη υφίστανται απώλειες.
Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί τον χρηματοοικονομικό αναλυτή Κρίστοφ Τσβέρμαν. Όπως δήλωσε στην DW, «θα δούμε το ευρώ να πέφτει πολύ ταχύτερα απ' όσο θα ήθελε κανείς. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει γρήγορα μία νέα ευρωκρίση πολύ απλά επειδή χάνεται μεγάλο μερίδιο εμπιστοσύνης στο ευρώ και την Ευρώπη».

Με στοιχεία από DW

Σχόλια