Για το ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός

Του Γ. Προκοπάκη
 
 
Απειλεί, λέει, ο Σόιμπλε με πιστωτικό γεγονός σχολιάζοντας σε γερμανικό κανάλι τις δηλώσεις Βαρουφάκη πως τα ομόλογα της ΕΚΤ είναι διαφορετικό χρέος από του ΔΝΤ και θα αντιμετωπισθεί διαφορετικά σε συνεννόηση με τους εταίρους.
Δεν απειλεί ο Σόιμπλε! Μεταφέρει το αυτονόητο. Το πιστωτικό γεγονός, θα το ξαναπώ, δεν είναι το ξεφώνημα ενός φεσωμένου εναντίον ενός μπαταχτσή, οπότε εάν αυτοί ψιλοαγαπιούνται δεν θα ξεφωνίσει ο φεσωμένος και με ένα "έλα μωρέ τώρα" καθαρίζει ο μπαταχτσής. Το πιστωτικό γεγονός το επισημαίνουν και το ξεφωνίζουν τρίτοι, των οποίων η δουλειά είναι ακριβώς αυτή: να ενημερώνουν την επενδυτική κοινότητα για το αξιόχρεο κρατών, τραπεζών, εταρειών. Οι περιώνυμοι οίκοι αξιολόγησης.
Μπορεί να λέει όποιος γουστάρει, ό,τι γουστάρει για τους οίκους, ας θυμηθεί όμως και τον Ιούνιο 2011 που η εφαρμογή της λεγόμενης γαλλικής φόρμουλας απετράπη με μόνη την ανακοίνωση της Moody's πως θα το θεωρήσει πιστωτικό γεγονός. Κι ας σκύλιαζε η Μέρκελ.
Αντί να βλέπουμε απειλές εκεί που δεν υπάρχουν, ας πει κάποιος στους Τραμπάκουλες της κυβέρνησης ή να σκέφτονται πριν μιλήσουν ή να μη μιλούν για πράγματα που δεν ξέρουν. Κυρίως όμως να κάνουν τη δουλειά τους. Αν υπάρχει πρόβλημα με την εξώφληση ομολόγου της ΕΚΤ πρέπει αμέσως να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μ' αυτήν για να υπάρξει διακανονισμός ο οποίος να ακολουθεί τους κανόνες του συναλλάσεσθαι, να είναι διαφανής και ανακοινώσιμος. Και το μασαζάκι στους οίκους βοηθάει

Σχόλια