Ράμφος: Την Ευρώπη τη θέλουμε με τη βολή μας



Δεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρώπη αλλά κινούμαστε προς τα εκεί, τόνισε ο γνωστός συγγραφέας και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες. Η διπλή φύση του Έλληνα, η άρνηση της πραγματικότητας και η επικράτηση του εθνικολαϊκισμού.
Για τον διπλό εαυτό του Έλληνα, που καλείται να συμφιλιώσει το αίσθημα της Ανατολής με τους κανόνες της Δύσης, έκανε λόγο ο γνωστός καθηγητής και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής μίλησε για πολιτισμικό πρόβλημα των Ελλήνων από αιώνες που τους εμποδίζει την επαφή με την πραγματικότητα. Αυτός ο φόβος της πραγματικότητας οδηγεί στη σημερινή εθνικοποίηση των φαντασιώσεων, υπογράμμισε τονίζοντας ότι στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ο εθνικολαϊκισμός.
Αναφερόμενος στη σημειολογία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σημείωσε ότι «αυτό γινόταν πάντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις αντιπαλότητες αυτού του τύπου πάντοτε στο βάθος υπάρχουν οι δικές μας αντιπαλότητες και οι πιεστές».
Δυστυχώς, υπογράμμισε, δεν αναλαμβάνουμε ευθύνες. Το πρόβλημά μας είναι να μην αναλάβουμε ευθύνες και υπό αυτή την έννοια πρέπει να φταίει κάποιος άλλος.
Σχολιάζοντας τις θυσίες και τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι πολίτες στα χρόνια της κρίσης, υπογράμμισε: «Οι πολίτες κάνουν ό,τι κάνουν επειδή πρέπει να το κάνουν, αλλά η συνείδησή τους είναι θολή. Οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές.
Τη στιγμή που μιλάμε για μια 'λιτή ζωή με αξιοπρέπεια', την ίδια στιγμή δεν θέλουμε αξιολόγηση. Εχουμε πάρει στραβά την έννοια της αξιοπρέπειας. Αξιοπρέπεια δεν είναι η περηφάνεια, αλλά ο αυτοσεβασμός. Αξιοπρεπής δεν είναι κάποιος που ζητάει να τον φιλεύουν και να μην του ζητάνε λογαριασμό. Πόσο αξιοπρεπής είσαι όταν προκειμένου να περάσεις καλά αφήνεις να απολυθούν 1,5 εκατ. ιδιωτικοί υπάλληλοι για να μη θιγεί το Δημόσιο;».
Τόνισε ότι ως λαός θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη, αλλά δεν ξέρουμε γιατί. «Όλα σε αυτή τη χώρα γίνονται σε καθεστώς ισχυρής ασυνειδησίας», ανέφερε.
Η συμφωνία με την Ευρώπη
«Τον Ιούνιο θα δούμε. Μέχρι τώρα ξέρουμε τους θεσμούς, άλλαξαν τα ονόματα. Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να κλείσει αυτό το εκκρεμές μνημόνιο. Εν τω μεταξύ, φορτωνόμαστε με καινούργια δάνεια. Δεν έχουμε βρει τρόπο να συνδυάζουμε την αξιοπρέπεια με τις πραγματικές ανάγκες», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.
Επειδή και αυτή τη φορά δεν υπάρχει σχεδιασμός, οι εξελίξεις θα είναι βλέποντας και κάνοντας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τον προβληματίζει η σιωπή προσεκτικών ανθρώπων όπως ο Σταθάκης και ο Δραγασάκης. 
Περι Grexit
Το χειρότερο είναι ότι δεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρώπη, αλλά κινούμαστε προς τα εκεί, τόνισε, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν ξέρει και δεν υποχρεούται να ξέρει τις συνέπειες ενός ατυχήματος. Θα είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες, εκτίμησε. 
Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών. «Δεν πρέπει να μείνει ο ασθενής μόνος του», υπογράμμισε. 
Σχολιάζοντας την εικόνα του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι του φάνηκε «λίγο κουρασμένος». «Με τον Γιούνκερ που τον είδα, ήταν κομμένος. Ο Τσίπρας συνδύαζε όμορφα την ιδεοληψία με την πραγματικότητα και τώρα ξαφνικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια άλλη πραγματικότητα. Εχει σταθερές πεποιθήσεις από τις οποίες δεν δείχνει να θέλει να απομακρυνθεί», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι του φάνηκε ως άνθρωπος «πολύ σκληρός».

euro2day.gr

Σχόλια