Η λίστα των ελπίδων

Η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και η διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης Tύπου.
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Εντέλει ο Έλληνας πρωθυπουργός αντελήφθη ότι χωρίς την επιείκεια και τη βοήθεια των ευρω-γραφειοκρατών - εναντίον των οποίων ο ίδιος τόσο έβαλε προηγουμένως- η κυβέρνησή του θα έπρεπε να κηρύξει πτώχευση ήδη τον Απρίλιο. Γι΄ αυτό και βιάστηκαν τόσο πολύ ο Τσίπρας και ο υπουργός του επί των Οικονομικών με τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων. Αυτό όμως είναι το μόνο το οποίο μπορεί να επαινέσει κανείς στη νέα λίστα ιδεών. Και αυτό γιατί περιέχει κυρίως ελπίδες.
Την ελπίδα ότι ένα νέα τυχερό παιγνίδι θα αποφέρει περί το μισό δις ευρώ, αν και οι ειδικοί αναμένουν μόλις το 1/10.
(Την ελπίδα) να επαναφέρουν οι Έλληνες τα χρήματά τους από το εξωτερικό, αν φορολογηθούν άπαξ με έναν φόρο 12 έως 15 %.
(Την ελπίδα) να πληρώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπου έχουν σημαντικό λόγο έλληνες εφοπλιστές, για άδειες, παρότι δεν πλήρωναν επί 26 χρόνια. Το τελευταίο ο Τσίπρας το πουλάει ως αγώνα κατά των ολιγαρχών.
Εντούτοις θα ήταν πιο αξιόπιστος εάν δεν βοηθούσε πρόσφατα μια γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα -που είναι σε θέση να ασκήσει πολιτικές πιέσεις- να μειώσει δραστικά τα χρέη της έναντι του κράτους. Και άλλοι το έκαναν αυτό πριν τον Τσίπρα. Η Αριστερά όμως ήταν εκείνη που ήθελε να τα κάνει όλα διαφορετικά».

 

Σχόλια