Δημιουργική ασάφεια ... ή απόλυτο μπάχαλο ...



Γράφει ο Επιμηθέας


Αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες από την αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση είναι το λιγότερο για γέλια. Τέτοια κατάντια η  χώρα δεν έχει βιώσει  από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.
Δυστυχώς παίζουν με το μέλλον της χώρας και νομίζουν ότι κυβερνούν. Μόνο που εδώ δεν πρόκειται για παιχνίδι αλλά για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Τη σωτηρία της πατρίδας και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Ακόμη κι αν η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν κακή,  που ήταν, μπροστά σ' αυτούς μας κυβερνούν σήμερα φαντάζει με Παράδεισο. Μόλις ένα μηνά και κάτι μέρες από τότε που ορκίστηκε η πρώτη «αριστερή» Κυβέρνηση και τα πάντα μοιάζουν σα να έχουν περάσει χρόνια. Υπουργοί βγαίνουν και λέει ο καθένας ότι του γουστάρει. Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών αμφισβητείται από τον μισό ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός μονίμως απών. Αφήνουν τον Βαρουφάκη να εκτίθεται, αφήνουν τη χώρα να διαλύεται και το μόνο που κάνουν είναι να εφευρίσκουν  σενάρια συνωμοσίας και να κατηγορούν  πρωθυπουργούς άλλων χωρών, δημιουργώντας ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον για τη χώρα.
Αυτοί που έλεγαν ότι «η ελπίδα έρχεται» έχουν καταφέρει να την σκοτώσουν μέσα σεσε λίγες μέρες. Και η Ελλάδα ζει το απόλυτο μπάχαλο. Αυτό που ο Βαρουφάκης λέει κομψά «δημιουργική ασάφεια» είναι ουσιαστικά το χάος.
Δεν είναι ότι ο υπουργός δίνει δεκάδες συνεντεύξεις. Είναι ότι έχει παρουσιάσει τόσα διαφορετικά σενάρια για την οικονομία που κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Πότε λέει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ αλλά όχι στα βασικά προϊόντα, αλλά σε ένα που δεν θα έχει σημασία. Λίγο μετά λέει ότι θα αυξομειωθούν οι συντελεστές ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος, ενιαίος στο 15%-16%. Και προκαλεί απανωτά εγκεφαλικά στην κοινωνία και την οικονομία ενώ μέσα από την κυβέρνηση λένε ότι δεν ξέρει τι λέει.
Μάλιστα την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Βουλής λέει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ μόνο στα ποτά και τα τσιγάρα. Δείγματα ερασιτεχνισμού ή ανεπάρκειας.
Με το χρηματοδοτικό κενό, η χώρα να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού χωρίς να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο πριν χρεοκοπήσουμε. Μαζεύουν τα αποθεματικά των Ταμείων για να πληρώσουν το ΔΝΤ αλλά και πάλι τα νούμερα δε βγαίνουν. Την ίδια στιγμή ο ένας λέει ότι θα ζητήσουμε παράταση και ο άλλος ότι αν χρειαστεί θα έρθουμε σε ρήξη. Και μόλις έρχονται οι δηλώσεις από τους «μισητούς Γερμανούς» ότι μη αποπληρωμή σημαίνει στάση πληρωμών αποφασίζουν να στείλουν τον Βαρουφάκη στο Eurogroup με «πακέτο προτάσεων έξι μεταρρυθμίσεων», συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες, όπως λένε, που θα πείσουν τους δανειστές. Τι λένε οι προτάσεις…. άλλα λόγια να «αγαπιόμαστε» …  Απών των δεσμεύσεων της λίστας Βαρουφάκη το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων. Αναλυτικά, οι έξι μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:
1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση
Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)
3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία
Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.
4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης
5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου
6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές. 
Τι μπορεί να πετύχει ο καθηγητής της θεωρίας των παιγνίων, μονό αυτός και ο Τσίπρας το γνωρίζουν. Φοβόμαστε δυστυχώς ότι για άλλη μια φορά θα τον πάρουν πάλι στο ψιλό οι άλλοι υπουργοί της Ευρωζώνης.
Κι όλο αυτό το χάος συμβαίνει την πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να κερδίζει μέρες δεν κάνει τίποτε για να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σταθεροποίησης της Ελλάδας. Οι μισοί θέλουν να βγούμε από το ευρώ, οι άλλοι μισοί να μείνουμε στην ευρωζώνη αλλά να κάνουμε ότι μας γουστάρει.
Κανένας σοβαρός σ' αυτή την κυβέρνηση και σ' αυτό το κόμμα υπάρχει;


Σχόλια