Ηχηρό μήνυμα Ντράγκι στην κυβέρνηση ΤσίπραΓράφει ο Επιμηθέας


Ένα ηχηρό μήνυμα έστειλε χθες ο Ντράγκι στην κυβέρνηση Τσίπρα σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο "λαιμό" της Ελλάδας. Όχι μόνο μας απέκλεισε από το πρόγραμμα ύψους άνω του 1 τρισ. αλλά ταυτόχρονα δεν αύξησε το πλαφόν για έκδοση εντόκων πάνω από 15 δισ. ευρώ, ενώ άφησε μεν ανοικτή τη γραμμή του ELA, αλλά την αύξησε μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα ζητούσε 2 δισ. ευρώ. 
Παρά το γεγονός ότι από την επόμενη Δευτέρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πέφτουν στην ευρωπαϊκή αγορά 60 δισ. ευρώ το μήνα για αγορά κρατικών ομολόγων, η Ελλάδα εξαιρείται, μέχρις ότου η κυβέρνηση αποφασίσει τις "μεταρρυθμίσεις" που θα προτείνει  στην ΕΕ . 
Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ξεκάθαρο πολιτικό εκβιασμό σε βάρος της Ελλάδας, την ευθύνη, όμως, την έχει η κυβέρνηση της αριστεράς  εξαιτίας των καταστροφικών χειρισμών στις περιβόητες διαπραγματεύσεις Βαρουφάκη.
Όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ: «Θα ξεκινήσουμε στις 9 Μαρτίου 2015 να αγοράζουμε στη δευτερογενή αγορά τίτλους του δημόσιου τομέα σε ευρώ. Επίσης, θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε τίτλους που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS), καθώς και καλυμμένες ομολογίες».
Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον «μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα», προσθέτοντας ότι ο δανεισμός προς τη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες από τα 50 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, δήλωσε.
Τέλος ο Ντράγκι μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής υπογράμμισε με νόημα  ότι : «Η ΕΚΤ είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικός θεσμός», και σημείωσε «Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει την χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι είναι πρόοδος που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος».

Σχόλια