Η "Κυβέρνηση της αριστεράς" και τo δίλημμα




Γράφει ο Επιμηθέας


Τον τελευταίο καιρό τείνουμε να γίνουμε κουραστικοί, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια όσο και να θέλουν μερικοί να την αποσιωπήσουν με κάθε λογής επικοινωνιακά παιχνίδια. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα άδεια κρατικά ταμεία που προκαλούν φόβους είτε για πιστωτικό γεγονός είτε για αδυναμία πληρωμής μισθών ή συντάξεων.
Γράφει ο Σ. Μάνος: «Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναθέσει σε ένα συνεργάτη του να καταγράφει σε καθημερινή βάση ορισμένα στοιχεία και να τα απεικονίζει σε γραφήματα για να τα βλέπει κάθε μέρα. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να αρχίσουν αναδρομικά από την 1.1.2015. Τι θα περιλάμβαναν τα στοιχεία; Ενδεικτικά αναφέρω: Το σύνολο των καταθέσεων. Τον αριθμό των ανέργων. Τον αριθμό των απολύσεων. Την αξία των εξαγωγών. Τα ταμιακά έσοδα του Δημοσίου. Την αξία της μετοχής της ΕΤΕ. Την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων. Και άλλα.»
Προσπαθούμε πραγματικά να καταλάβουμε τι νομίζει ότι μπορεί να πετύχει  η κυβέρνηση  μέσω της σκληρής γραμμής, (η οποία θα μας επιτρέψετε  να πούμε ότι περισσότερο απευθύνεται στο εσωτερικό της χωράς και λιγότερο στους ευρωπαίους εταίρους, γιατί πολύ απλά μας έχουν «καταλάβει»). Η αλήθεια είναι ότι αν δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει, καλό θα είναι να το κάνουν όσο είναι καιρός. Το «ατύχημα» είναι μπροστά μας. Τα γεγονότα τρέχουν τόσο γρήγορα όσο δεν φαντάζομαστε. Η χώρα δεν κινδυνεύει με ένα πιστωτικό γεγονός σε δέκα ημέρες ή σε ένα μήνα, γιατί πολύ απλά αν δεν δρομολογηθεί λύση στην χρηματοδότηση της χώρας στο επόμενο Eurogroup, δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί.
Αν δεν υπάρξει πρόοδος για να ξεκινήσει η προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο για την υλοποίηση της συμφωνίας τότε πιθανότατα θα προκύψει η ανάγκη για εφαρμογή περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά πιθανή εκτίναξη των εκροών. Ενδεχομένως στην κυβέρνηση να πιστεύουν ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Eurogroup, θα έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν μία πολιτική απόφαση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Νομίζουμε ότι πλανώνται οικτρά, γιατι πολύ  απλά δεν θα τους δοθεί ο χρόνος για να φτάσουν μέχρι εκεί.
Για να μη βρεθεί λοιπόν η χώρα μπροστά σε αρνητικές εκπλήξεις και στη δυσάρεστη θέση να δοκιμάσει τις συνέπειες από ένα κραχ, καλό θα είναι να επικρατήσει ο ρεαλισμός  έναντι της αριστερίστικης ιδεοληψίας.  Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες με τις κινδυνολογικές δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη για δημοψηφίσματα, κάλπες, ρήξη ή ότι άλλο έχει «αναδυθεί» από το "επαναστατικό λεξιλόγιο", με στόχο κατά πάσα πιθανότητα  την κάμψη της αρνητικής θέσης που ήδη έχουν εκφράσει οι εταίροι μας για τις «μεταρρυθμίσεις» Βαρουφάκη, δεν προμηνύει τίποτε το θετικό.
Μακάρι όλα αυτά να φέρουν αποτέλεσμα, ωστόσο οι τριτοκοσμικού τύπου «τζάμπα μαγκιές» σπανίως γίνονται αποδεκτοί, ιδιαίτερα σε επίπεδο τεχνοκρατικό, όπως είναι το Eurogroup. Ας ελπίσουμε πάντως ότι έστω και τη τελευταία στιγμή θα γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος και θα αλλάξουν ρότα – εμείς δεν το λέμε κωλοτούμπα – για να αποφευχθεί το «ατύχημα» που θα οδηγήσει την χώρα εκτός της ευρωζώνης.
Καθώς βαδίζουμε προς τα εκεί ο Πρωθυπουργός και η «πρώτη Κυβέρνηση της αριστεράς», θα πρέπει να επιλέξουν ποιον δρόμο θα πάρουν.




Σχόλια