Η αβάσταχτη ελαφρότητα ... των μεταρρυθμίσεωνΓράφει ο Επιμηθέας


Η κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την επιστολή του Βαρουφάκη προς τον Πρόεδρο του Eurogroup και το επικαιροποιημένο σημείωμα με τις επτά μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα. O Βαρουφάκης ουσιαστικά ξαναστέλνει τις ίδιες μεταρρυθμίσεις - που είχε στείλει την προηγούμενη βδομάδα - προσθέτοντας ότι η χώρα θα εισπράξει έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια. Με τον τρόπο αυτό ελπίζει ότι θα πείσει ή καλύτερα θα κοροϊδέψει τους βλάκες Ευρωπαίους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η εκταμίευση μέρους των υπολειπόμενων δόσεων του ευρωπαϊκού σκέλους, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να  θυμίσουμε στον κ. Τσίπρα, τις υπερήφανες δηλώσεις του  στην αρχή  ότι δεν θέλει τις υπολειπόμενες αυτές δόσεις, αλλά χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ, ELA και εντόκων γραμματίων και ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπολειπόμενων προς καταβολή δόσεων αφορά το σκέλος του προγράμματος του ΔΝΤ που κάνει τις δικές του αξιολογήσεις, με βάση τα δικά του κριτήρια, τα οποία ενσωματώνονται στο δικό του μνημόνιο που είναι παρόμοιο αλλά όχι ταυτόσημο με το ευρωπαϊκό.
Τι μας λέει μια πρόχειρη ανάγνωση των δήθεν μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη:
1. Προτείνει οι «επαφές»  (αξιολόγηση) με τους «θεσμούς» (τρόικα) να γίνονται  στις Βρυξέλλες.
2. Θέτει αφενός υπό τον έλεγχο και την έγκριση των «θεσμών» (τρόικα) και τελικά του Eurogroup το νομοσχέδιο για τα προνοιακά μέτρα που όμως ήδη κατατέθηκε και συζητείται στη διαρκή επιτροπή της Βουλής και  αφετέρου την πρόταση για τις εκατό δόσεις που έχει ήδη παρουσιάσει σε δυο διαφορετικές εκδοχές ως δεδομένη.

3. Υπόσχεται με την επιστολή του ο κ. Βαρουφάκης να φέρει τη συμφωνία με το  Eurogroup  για κύρωση στην Βουλή!
Από τις υπόλοιπες πέντε προτάσεις, οι τρεις είναι τελείως γενικόλογες, χωρίς  δημοσιονομική  αποτίμηση της προστιθέμενης αξίας τους: Το δημοσιονομικό συμβούλιο, ο οργανικός νόμος περί προϋπολογισμού, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
Απομένουν δυο προτάσεις :
1. η άντληση δημοσιονομικών εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έβρισκε ουσιαστικά αντίθετο το ΣΥΡΙΖΑ.
2. η σύλληψη της φοροδιαφυγής με τη συγκρότηση εκτεταμένου  μηχανισμού ημιεπαγγελματιών κουκουλοφόρων ( ακόμη και αλλοδαπών τουριστών )  που θα καταγράφουν οπτικοακουστικά και θα καταγγέλλουν παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας.
Πρόκειται για την επιτομή της ανατριχιαστικής σοβιετικού τύπου φασίζουσας ελαφρότητας. Πρόκειται για σχέδιο που συνέλαβαν άνθρωποι χωρίς αίσθηση ούτε του τι σημαίνει κράτος δικαίου, δικαιώματα και Σύνταγμα, ούτε του τι είναι και πώς λειτουργεί η κοινωνία των πολιτών σε σχέση με την αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, οποίος έχει αίσθηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών, αντιλαμβάνεται ότι με τέτοιες  αντιφατικές, γενικόλογες και δυστυχώς γελοίες προτάσεις δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι πιεστικοί   χρηματοδοτικοί στόχοι της χώρας.
Επειδή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καλά θα κάνει η κυβέρνηση άμεσα να ετοιμάσει μέχρι τη Δευτέρα, σοβαρές, συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και δημοσιονομικά μετρήσιμες προτάσεις αν θέλει  να έχουν κάποιες πιθανότητες να για να αξιολογηθούν θετικά και σε οικονομικό  και σε πολιτικό επίπεδο.


Σχόλια