Σενάρια για Grexit

Στην Ελλάδα αφιερώνει το κύριο άρθρο του το περιοδικό Der Spiegel, που υποστηρίζει ότι έχει ξεκινήσει ο «τελικός» για το αν θα γίνει το Grexit. Το συμπέρασμα του ρεπορτάζ είναι ότι, σε αντίθεση με τοv υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, o οποίος «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για κάποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στην καγκελάριο και τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Όπως αναφέρεται ακόμη, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν αναλυτικά εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες. Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση διερωτώνται, εάν πιθανώς χρειάζεται και η Ελλάδα μια ανάλογη «προειδοποιητική βολή».
Στην «αντιπαράθεση» Αθήνας και Βερολίνου, η οποία προκάλεσε παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επισημαίνοντας και τη δήλωση Γιούνκερ ότι «δεν είναι ο πιο σημαντικός εταίρος» αλλά θα ήθελε ναβοηθήσει, ώστε «να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα κρατήσει όλα τα κράτη-μέλη στην κοινότητα».
Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται «μπροστά στο δίλημμα, από τη μία πλευρά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των (άλλων) χωρών του ευρώ γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του απειλείται με χρεοκοπία και μη ηθελημένη έξοδο από την ευρωζώνη και από την άλλη πλευρά να τηρήσει τα προσχήματα στο εσωτερικό, ώστε να μην απολέσει τον κυβερνητικό του εταίρο και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, την οποία χρειάζεται για να περάσει τα ενδεδειγμένα νομοσχέδια». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ο Γιούνκερ, ο οποίος έχει αποσπάσει εύσημα για τη διαμεσολάβησή του στις σχέσεις Γερμανίας-Γαλλίας, έχει τώρα μπροστά του «μία μεγάλη (απαιτητική) αποστολή».
 
dw.de

Σχόλια