Στροφή στον ρεαλισμό .... ή υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα

Γράφει ο Επιμηθέας


Πόσο άραγε απέχει το ότι «θα σκίσουμε τα μνημόνια» ή «θα διαγράψουμε το 60% του χρέους», την προηγουμένη των εκλογών, από την σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού, μετά την συνάντηση του με την κα Μερκελ ότι «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ότι θετικό έγινε τα προηγούμενα πέντε χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής». Ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν, όταν έψεξε την προηγούμενη Κυβέρνηση, επειδή όπως είπε «δεν ολοκλήρωσε την προγράμματα στα οποία είχε δεσμευτεί»!
Ουσιαστικά για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας με τα ίδια του τα λόγια αναιρεί τα όσα έλεγε προεκλογικά για «μνημονιακή καταστροφή» και  επικαλείται ως επίτευγμα τη δημοσιονομική  προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας βεβαίως σωρευτική ύφεση και απαράδεκτα υψηλή ανεργία, γιατί δυστυχώς η άλλη επιλογή θα ήταν η ασύντακτη χρεοκοπία με πολύ βαθύτερη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και  ζήτησε αλλαγή μίγματος μέτρων και όχι αλλαγή πλαισίου.
Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε στη γραμμή «πρώτα τα μέτρα και μετά το ρευστό», παρέπεμψε για τα περαιτέρω στους θεσμούς (δηλαδή την τρόικα) τελικά στο Eurogroup και εξάρτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την καταβολή δόσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης  γύρω από ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
Από τη δική του πλευρά ο κ. Τσίπρας δεν επανέλαβε - και ευτυχώς - την βαθιά επικίνδυνη θέση της επιστολής του της 15ης Μαρτίου προς την κα Μέρκελ, πως αν βρεθεί σε δίλημμα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ή να εκπληρωθούν υποχρεώσεις έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα κάνει το πρώτο.

Σε ότι αφορά τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο η Άγκελα Μέρκελ έδειξε να θεωρεί λήξαν το θέμα σε νομικό και πολιτικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός «μάζεψε» τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλου λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα κατάσχεσης του ινστιτούτου Γκαίτε, ότι δεν υπήρξαν ποτέ τέτοιες δηλώσεις, ενώ γι’ αυτές καθ’ αυτές τις οφειλές της Γερμανίας είπε πως είναι ένα ηθικό και μόνο ζήτημα άσχετο με τη διαπραγμάτευση για την τρέχουσα οικονομική κρίση! 
Αναφορικά για την  υπόθεση Siemens, ορθά ο κ. Τσίπρας   έθεσε το ζήτημα της δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση Siemens, παρέλειψε όμως στο πλαίσιο αυτό να θυμίσει, όπως έχει γίνει άλλες φορές στο παρελθόν σε όλα τα θεσμικά επίπεδα,  τον κάκιστο και ένοχο ρόλο  και άλλων γερμανικών εταιριών  σε υποθέσεις διαφθοράς.
Κατά τα λοιπά, καλό κλίμα, ευγένεια, λίγο μούδιασμα αλλά και καμιά ουσία. Για την ιστορία ο Τσίπρας ξέχασε γρήγορα τις μαγκιές, τα νταούλια και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει η Ελλάδα όσα έχει δεσμευτεί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την στροφή στο ρεαλισμό (εμείς παραμένουμε ευγενικοί και δεν το λέμε κωλοτούμπα), όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και το άλλο πρόσωπο όταν βγαίνει από την Αθήνα. Ο ελληνικός λαός καλό θα είναι να αρχίσει να βλέπει ότι όλα αυτά που άκουγε προεκλογικά είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα και δεν ήταν τίποτε άλλο από υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα 
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια της σχετικής συζήτησης στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις  των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σχόλια