Συμφωνία με αυστηρές προειδοποιήσεις και καθόλου χρήματα


Γράφει ο Ρεπόρτερ


Συμφωνία, με αυστηρές προειδοποιήσεις και καθόλου χρήματα. Έτσι το ερμηνεύουν οικονομικοί αναλυτές το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού ανακοίνωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην κάνει μονομερείς ενέργειες και να μην υπαναχωρήσει από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις» και σημείωσε ότι οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ, τεχνικά κλιμάκια θα μεταβούν και στην Αθήνα για να βοηθήσουν στη διαδικασία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα ούτε η μια προκαταβολή αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του συνολικού πακέτου.
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν προκαταβολές αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και εφαρμογή. Αφήνω ένα παράθυρο αν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και αρχίσει η εφαρμογή, τότε εγώ είμαι ανοιχτός να υπάρξει εκταμίευση σε δύο μέρη. Εχει ξαναγίνει. Αλλά πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου» ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση, αναδείχτηκαν δύο επίσης σημαντικά ζητήματα.
Το πρώτο είναι ότι οι δανειστές ουσιαστικά απέρριψαν τις ελληνικές προτάσεις ως γενικόλογες. Συνεχίζουν  να επιμένουν σε πιο συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα μέτρα και ήθελαν  να ακούσουν από τον Βαρουφάκη για συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Το δεύτερο ήταν ότι οι υπουργοί Οικονομικών, με αρχηγό τον Σόιμπλε εξαπέλυσαν δριμεία  επίθεση στον Έλληνα Υπουργό των Οικονομικών, γιατί η κυβέρνηση κατέθεσε μονομερώς το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Προφανώς δεν πρόκειται για την ουσία του νομοσχεδίου, απλά ήθελαν να δηλώσουν ότι θέλουν να ερωτώνται για όλα τα νομοσχέδια που έχουν δημοσιονομικό κόστος, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα ότι έχουν αυτοί το πάνω χέρι. Όμως, η Γερμανία φαίνεται να έχει εκνευριστεί και από τη στάση του Βαρουφάκη, ειδικά και μετά τις απίστευτες προτάσεις του για δημοψήφισμα ή εκλογές.
Το συμπέρασμα από το σημερινό Eurogroup είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει άμεσα συγκεκριμένα νούμερα για τα έσοδα που προβλέπει να εισπράξει για να πείσει τους δανειστές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει είναι πραγματικές.


Σχόλια