Το "wording" για τα "τρία κακά παιδιά" ...Το νήμα των διαπραγματεύσεων από εκεί που το άφησαν πριν τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα πήραν και πάλι από την Τετάρτη στα χέρια τους οι εκπρόσωποι των Brusssels Group-«θεσμών» με στόχο να καταγραφεί σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται τα οικονομικά της χώρας. Για τη γερμανική πλευρά πρόκειται ακριβώς για την ίδια αποστολή που είχε αναλάβει η πρώην τρόικα.
«Εάν το wording βοηθάει, το κάνω ευχαρίστως» είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, στη συνέντευξη τύπου μετά το Ecofin αναφερόμενος στην πρώην τρόικα. «Αλλά το περιεχόμενο δεν αλλάζει. Θα πρέπει να ελέγξει, εάν η κυβέρνηση υλοποιεί το Μνημόνιο του 2012». Με ή χωρίς wordling οι ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν - τελευταία με μεγαλύτερη έμφαση - στη συνεργασία της Αθήνας με τους δανειστές της και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δεδομένου ότι υπάρχει εμφανής κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις της μέχρι τέλος Απριλίου. 
Γερμανοί δημοσιογράφοι εκφράζουν την άποψη ότι η δεινή δημοσιονομική κατάσταση έκανε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να δεχθεί την επιστροφή τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα, όχι όμως υπό την παλαιά μορφή.
«Η τρόικα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στην ελληνική πολιτική τάξη, γιατί οι έλληνες πολιτικοί χρέωσαν στα τρία κακά παιδιά τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο πραγματικό επίπεδο της οικονομίας, που ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνει», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Με μια πρώτη ματιά αποτελεί πολιτική ήττα του Α. Τσίπρα, το ότι η τρόικα ξαναρχίζει να εργάζεται στην Αθήνα. Πολύ σύντομα θα χρειαστεί μια νέα σειρά από αποδιοπομπαίους τράγους για να αποπροσανατολίσει από τη δύσκολη κατάσταση της χώρας».

dw.de

Σχόλια