Θα αντέξει ο Τσίπρας ως τον Σεπτέμβριο;



Τι είναι χειρότερο από μια κακή συμφωνία, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος έπειτα από το νέο ναυάγιο του Τσίπρα; Η απάντηση είναι ασφαλώς το πιστωτικό γεγονός και η χρεοκοπία, αλλά υπάρχει και ένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι. Δηλαδή από μια κακή συμφωνία το χειρότερο είναι μια... μη συμφωνία, μια λύση που θα υπάρξει σε δύο φάσεις, μια τώρα και μια τον Σεπτέμβριο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 15 μέρες πριν την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, με τα περιθώρια να έχουν στενέψει και τα ταμεία να είναι άδεια δύο είναι οι επιλογές για τους δανειστές. Είτε αφήνουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, με ότι συνέπειες θα έχει αυτό για την Ευρώπη, είτε της δίνουν ψίχουλα αναγκάζοντάς την να πάρει πολύ σκληρά μέτρα τα οποία όμως δεν θα είναι τα τελικά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα επιδιωχθεί «κλείσιμο» της 5ης αξιολόγησης με την υπογραφή συγκεκριμένων μέτρων (όπως π.χ. η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που μένει να διευκρινιστεί ποιοι θα είναι, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η αναβολή του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ, της 13ης σύνταξης, του κατώτατου μισθού).
Θα υπάρξει μερική συμφωνία για... μερική εκταμίευση χρημάτων που θα αρκούν για να καλύψουν μόνο τις υποχρεώσεις της χώρας στο εξωτερικό και μόνον. Τους επόμενους τρεις μήνες θα μπει στο τραπέζι το πλάνο της μεγάλης συμφωνίας η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Εκεί θα τεθούν τα θέματα του ασφαλιστικού, των εργασιακών αλλά και του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού που όσο περνά ο καιρός γίνεται και μεγαλύτερο.
Το σενάριο της μερικής συμφωνίας είναι το χειρότερο για τους εξής λόγους:
1.Η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί για άλλους 3-4 μήνες σε μια οικονομία που έχει διαλυθεί. Κανείς δεν πληρώνει κανέναν, η ρευστότητα έχει στεγνώσει, νοσοκομεία καταρρέουν, επιχειρηματίες δεν μπορούν να πληρώσουν μισθούς, 60 λουκέτα την ημέρα καταγράφονται στο εμπόριο και χιλιάδες νέοι άνεργοι θα μαζευτούν στον ΟΑΕΔ.
2.Κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα αν η χώρα καρκινοβατεί και για άλλους 3-4 μήνες. Καμιά νέα θέση εργασίας και καμιά ελπίδα δεν πρόκειται να αναπτερωθεί δεν λύνονται οι εκκρεμότητες.
3.Χρηματιστήριο, αγορά ομολόγων και κυρίως όλοι οι μακρο-οικονομικοί δείκτες θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο. Μια οικονομία που έβγαινε από την κρίση στις αρχές του έτους δεν θα καταφέρει να πετύχει ούτε το 0,5% ανάπτυξη που είχε προβλέψει η Κομισιόν.
4.Μερική συμφωνία σημαίνει πληρωμή μόνο των εξωτερικών υποχρεώσεων προκειμένου να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Άραγε πώς θα πληρώνονται μισθοί, συντάξεις, λειτουργία του κράτους, νοσοκομεία, παιδεία, επιδόματα κ.λπ.; Τα διαθέσιμα έχουν στερέψει, δεν υπάρχει σάλιο στα ταμεία. Για άλλους τέσσερις μήνες θα ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού και δεν θα βρίσκουμε ούτε ευρώ; Εσωτερική στάση πληρωμών επί τόσους μήνες είναι ό,τι χειρότερο.
5.Ποια θα είναι άραγε η στάση της ΕΚΤ; Κάθε Τετάρτη θα περιμένουμε πόσα λεφτά θα μας δίνει ο ELA για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες; Ή θα περιμένουμε τα τουριστικά έσοδα που έτσι κι αλλιώς θα πληγούν από την παρατεταμένη αβεβαιότητα;
6.Και σε πολιτικό επίπεδο, πώς θα διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ το μπάχαλο στο εσωτερικό του; Με σκληρά μέτρα και πλήρη κατάρρευση των κόκκινων γραμμών πώς αυτό το κόμμα θα πάει τον Σεπτέμβριο να διαπραγματευτεί ένα νέο Μνημόνιο; Είναι δυνατόν μια αδύναμη κυβέρνηση να μπορεί να λειτουργεί σωστά και να κάνει κουμάντο στη χώρα;
Ουσιαστικά το μπάχαλο θα το δούμε όταν τα πρώτα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή. Ο ΦΠΑ που θα αυξήσει χιλιάδες προϊόντα και γενικά το φορο-πακέτο, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ που θα πάρει πάνω από 5 δισ. ευρώ από τις τσέπες των πολιτών. Όταν το... mail Χαρδούβελη είχε μέτρα 1 δισ. ευρώ; Θα περάσουν άραγε αυτά τα μέτρα στη Βουλή ή θα έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης. Διότι η ΝΔ πολύ δύσκολα θα στηρίξει τέτοια μέτρα που ουσιαστικά είναι η «ζημιά» στην οικονομία εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας.
Και το βασικότερο. Όταν θα έρθει το φθινόπωρο, θα τελειώσουν τα μπάνια του λαού και η αισιοδοξία και θα έρθει η ώρα της πληρωμής, τότε θα ξαναγεμίσουν και οι πλατείες και οι δρόμοι. Τη λαϊκή οργή για τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να την σταματήσει ούτε η Ζωή που θέλει ανοικτούς τους δρόμους. Μέσα σε ένα τόσο έντονα φορτισμένο κοινωνικό πεδίο και με την καταιγίδα φόρων να είναι πάνω από τα κεφάλια μας ποιος πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και την οριστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει μαζί και το χρέος;

antinews.gr

Σχόλια