Μέτρα για κοστούμι του Πινόκιο!

Γράφει ο Γ. Προκοπάκης


Ξαμολήθηκαν οι φίλοι της Πρώτης-Φοράς-Αριστερά-που-Υπογράφει-το-Πρώτο-της-Μνημόνιο με φοβερά στοιχεία από έκθεση του ΔΝΤ που αποδεικνύουν (!!!) πως το mail Χαρδούβελη είχε μια ουρίτσα €7.5 δισ και κάμποσα ακόμη. Οπότε η φοβερή και τρομερή διαπραγμάτευση έσωσε δύο δισ μέτρων.

Ισχυρίζομαι πως είναι προγανδιστική απάτη! Τόσο καιρό γιατί δεν το έλεγαν; Πέραν του ότι η έκθεση αφορά εικόνα έξι μήνες πριν την περίοδο του mail Χαρδούβελη (αρχές Δεκεμβρίου - Μάιος), είναι πονηρή λογιστική για κορόιδα. Παραθέτουν με υπογραμμίσεις τον πίνακα στη σ. 47 και κάνουν αναφορές στη σ. 45. Εδώ είναι όλο, για όποιον ενδιαφέρεται.

Συγκεκριμένα:
1. Η αύξηση στα έσοδα από φόρους και εισφορές για τα έτη 2015-2016 (πρώτες γραμμές, δύο τελευταίες κολώνες σ. 47) ΔΕΝ αφορά μέτρα! Είναι έσοδα από προηγούμενα μέτρα. Ανταποκρίνονται στην αύξηση του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στον πάτο της σ. 45 (π.χ., από €182 δισ 2014 σε €198 δισ 2016) και στην αύξηση της απασχόλησης. Δηλαδή, περίπου €2.3 δισ που με περισσή ευκολία προσθέτουν στα μέτρα, απλώς είναι έσοδα από την ανάπτυξη!
2. Οι διαπραγματεύεσεις των τεχνικών κλιμακίων γίνονται ακριβώς για να προσδιορισθούν τα μέτρα τα οποία θα φέρουν τα έσοδα που λείπουν για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος. Στη σ. 47 εμφανίζεται καθαρά πως για το 2015 το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν €2 δισ μέτρων (έναντι αυτών το mail Χαρδούβελη προσέφερε €980 εκατ μέτρων - όχι ακριβώς αυτών, αλλά θα το δούμε) για να αποδώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% ή €6.6 δισ. Η κυβέρνηση Τσίπρα προσφέρει για το 2015 μέτρα €2.7 δισ για να αποδώσει πρωτογενές πλεόνασμα 1% ή €1.9 δισ (κρατώ την πρόβλεψη ΑΕΠ της σ. 45, όχι χαμηλότερη).
3. Αναφέρεται πως το mail Χαρδούβελη αφορά μόνο το μισό χρόνο. Δεν είναι ακριβές! Ο Χαρδούβελης δεν αποδεχόταν (με ό,τι υποστηρικτικό υλικό είχε) την αναγκαιότητα των €2 δισ μέτρων (τα προς προσδιορισμόν στη σ. 47), ισχυριζόταν πως τα €980 εκατ που "προσέφερε" έφθαναν για όλο το έτος. Εάν κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού απεδεικνύετο πως υπήρχε ανάγκη νέων μέτρων (δηλαδή, το ΔΝΤ ήταν σωστό και όχι αυτός), πρότεινε να εξεταζόταν από κοινού (κυβέρνηση-δανειστές) η λήψη νέων μέτρων τον Ιούνιο. Αντίθετα, στην πρόταση Τσίπρα, η ανάγκη €2.7 δισ μέτρων έχει γίνει αποδεκτή για το υπολειπόμενο εξάμηνο - απομένει να γίνει αποδεκτή ΚΑΙ από τους δανειστές.
4. Σε σχέση με τα "φοβερά" αποδεικτικά στοιχεία που διακινούν όψιμα οι Πρώτη-Φορά-Αριστεροί-που-Υπογράφουν-Μνημόνια, είναι σαφές πως η διαφορά με το mail Χαρδούβελη είναι συντριπτική υπέρ της, από πολλές απόψεις άθλιας, τελευταίας κυβέρνησης σαμαροβενιζέλων. ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ! Ο Χαρδούβελης ισχυριζόταν πως με €980 εκατ θα έβγαζε το χρόνο ολόκληρο, αλλά και εάν δεν τα κατάφερνε θα έφθανε σε σύνολο €2 δισ μέτρων. Θα απέδιδε πρωτογενές πλεόνασμα €6.6 δισ. Δηλαδή, οι Έλληνες θα υφίσταντο στη χειρότερη περίπτωση μέτρα €2 δισ (κατανεμημένα σε 12 μήνες) για να "βγάλουν" €6.6 δισ έναντι του χρέους. Ο Τσίπρας "προσφέρει" μέτρα, στην καλύτερη περίπτωση, €2.7 δισ κατανεμημένα σε έξι μήνες, για να αποδώσει €1.9 δισ πρωτογενούς πλεονάσματος.
5. Η χειρότερη περίπτωση Χαρδούβελη είχε ένα "θετικό ισοζύγιο" €4.6 δισ (=6.6-2), ενώ η καλύτερη περίπτωση Τσίπρα έχει ένα "αρνητικό ισοζύγιο" €0.8 δισ. Κατ' ελάχιστον η διαφορά των δύο είναι €5.4 δισ!
6. Το 5 παραπάνω υποδεικνύει το πόσο καταστροφική ήταν η επιλογή της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη-Τσακαλώτου. Αντί, αν όχι την 26 Ιανουαρίου, έστω την 20 Φεβρουαρίου διαπραγματεύονταν μόνο τη μείωση της απαίτησης για πλεόνασμα από 3.5% στο 2.5%, ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΝ ΜΕΤΡΑ, ούτε αυτά του Χαρδούβελη! Αλλά οι Πρώτη-Φορά-Αριστεροί-κλπ έπαιζαν πόκερ στην πλάτη των Ελλήνων!
7. Το εκπληκτικό είναι, πως οι Πρώτη-Φορά-Μνημονιακοί-(του κερατά όμως!) αποδέχονται ασμένως την επέκταση της Μνημονιακής δέσμευσης (με την Ευρώπη) μέχρι το τέλος του 2016, ενώ εάν έκλεινε η πέμπτη αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, η ανάγκη συνέχισης των Μνημονίων θα εξεταζόταν τον Ιούνιο, με πολύ καλύτερους όρους: τα λεφτά του ΔΝΤ θα ήταν διαθέσιμα (τώρα δεν είναι), €16 δισ λεφτάτσια, αλλά και δυνατότητα πρόσβασης της αγορές (τώρα δεν υπάρχει!), έστω και περιορισμένη ή με εγγυήσεις. Το 2016 δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης Χαρδουβελη με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς - τώρα είναι. Δηλαδή, με το καλημέρα οι Πρώτη-Φορά-Αριστεροί έγιναν Πρώτη-Φορά-Ρόμπες-Μνημονιακές!
8. Αν πάμε δε στις λεπτομέρειες των μέτρων Χαρδούβελη και της πρότασης Τσίπρα, η αντιυφεσιακή μύτη του Πινόκιο θα φτάσει μέχρι τη Μόσχα που αγαπούν τόσο ο Καμμένος, ο Λαφαζάνης και ο Τσίπρας.
Τα παραπάνω βασίζονται μόνο στην έκθεση του ΔΝΤ που επικαλούνται οι κλαρωτές ρόμπες με τη ζώνη αριστερά. Κάνουν και την αλχημεία με το να φορτώνουν δήθεν τη διαπραγμάτευση Χαρδούβελη με €2.3 δισ μέτρων που δεν υπάρχουν! Τα ακριβή στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά, λόγω κυρίως της χρονικής απόστασης της έκθεσης ΔΝΤ και της πρότασης Χαρδούβελη. Οι απαιτήσεις των δανειστών ξεκίνησαν από €2.6 δισ (αντί για €2.0 δισ της έκθεσης ΔΝΤ) και κατέληξαν στα €1.6 δισ, γιατί "πείσθηκαν" από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των σαμαροβενιζέλων. [Η αρχική απαίτηση των €2.6 δισ ενσωμάτωνε μέτρα απαίτησης ΔΝΤ τα οποία είχαν να κάνουν με το 2016 - στη σ. 45 της έκθεσης τα προς προσδιορισμό μέτρα μέχρι το 2016 ήταν συνολικά €2.9 δισ, με την μεταφορά στο 2015 γίνονταν λιγότερα ως σύνολο, βαρύτερα για τους πολίτες]
Τα χρυσά μου, βγήκαν στη γύρα να αποδείξουν πως ο ελέφαντας δεν έχει διαφορά από την ασπιρίνη - μόνο στο χρώμα!
Εν τω μεταξύ, κανείς δεν ασχολείται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (φέσια) που στο πεντάμηνο ξεπέρασαν τα €5 δισ, τα διαθέσιμα του δημοσίου που είναι κάτω από €800 εκατ, τα διαθέσιμα των οργανισμών που έφυγαν από τα ταμεία τους, τον ELA που έχει πάει στα €85 δισ (€55 δισ τον Φεβρουάριο), τα κόκκινα δάνεια που ξεπέρασαν τα €100 δισ, τις τράπεζες που δεν υπάρχουν, την οικονομία που δεν κινείται. Υπολανθάνοντα είναι τα επιχειρήματα πώς τα νούμερα δεν έβγαιναν - χαίρω πολύ! Έτσι όπως διαχειρίστηκαν το πεντάμηνο την οικονομία τι περίμεναν;
Παρακάτω η έκθεση στο σύνολό της (www.imf.org). Αργά τη θυμήθηκαν! Θα πεις βέβαια, αν την έβγαζαν νωρίτερα θα είχαν γίνει ρόμπες εδώ και εβδομάδες.
Η κλαρωτή ρόμπα πάει μούρλια στον Πινόκιο!

Σχόλια