Πού πήγαν τα λεφτά των Μνημονίων;

Σχολιάζει ο Γ. Προκοπάκης


Αφιερωμένο στην Κωνσταντοπούλου, στη Σακοράφα, στο Ρουμελιώτη, στο Λεγκρέν, τον Τουσέν - και τους χασομέρηδες της Επιτροπής Δημόσιου Χρέους

Πού πήγαν τα λεφτά των Μνημονίων;

Εκταμιεύθηκαν περίπου €220 δις. Οι αδιαμφισβήτητες δαπάνες είναι:
1.1 €31 δις η "γλύκανση Μέρκελ" για να γίνει το PSI
1.2 €11 δις για επαναγορά ομολόγων, Δεκέμβριος 2012
1.3 €50 δις στις ελληνικές τράπεζες
Σύνολο €92 δις
Τα 1.1 και 1.2, σύνολο €42 δις, "αγόρασαν" χρέος (και δάνεια φορέων του δημοσίου) ονομαστικής αξίας €157 δις.
Αδιαμφισβήτητο επίσης είναι πως όλα τα χρόνια των Μνημονίων, η χώρα έτρεχε με ελλείμματα - ακόμη και το πρωτογενώς πλεονασματικό 2014, έγραψε έλλειμμα λόγω της εξυπηρέτησης χρέους. Σωρευτικά τα ελλείμματα 2010-14 είναι κάπου €45 δις. Κάποιος τα πλήρωνε αυτά!
Αδιαμφισβήτητο σύνολο: €137 δις.
Από τα υπόλοιπα, 
2.1 €11 δις επεστράφησαν (ΤΧΣ)
2.2 €24 δις πλήρωσαν ομόλογα στην ονομαστική αξία που διακρατούσε το Ευρωσύστημα
2.3 €56 δις πλήρωσαν λήξεις άλλων ομολόγων και δανείων στην ονομαστική αξία
Σύνολο €91 δις

Γενικό σύνολο €228 δις. Απ' αυτά βγάζουμε τα €8 δις που επεστράφησαν ως κέρδος από το Ευρωσύστημα και κλείσαμε το ισοζύγιο!
Αυτό το βουνό των δις έχει αφήσει και μια προίκα: τις μετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες (άξιζαν €25 δις πριν 14 μήνες, σήμερα €6 δις) και τις μελλοντικές επιστροφές των ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα (άλλα €9 δις λεφτάτσια).
Υπάρχει κάπου κάποια ανακρίβεια; Ας μας πει ο Τουσέν!
Ας μας πει ο Λεγκρέν τα €53 δις (ελλείμματα και επιστροφές μέχρι τώρα) τι ποσοστό του συνολικού πακέτου είναι; 10% που λέει ο ίδιος ή 25%;
Ας μας πει κάποιος, τα €42 δις που όντως πήγαν, μεταξύ άλλων, και σε τράπεζες και "μείωσαν" σχεδόν σε τετραπλάσιο ύψος το χρέος, ήταν απλώς μεταφορά χρημάτων που δανείστηκαν οι Έλληνες; Και το χρέος που διαγράφηκε, τίποτε; Με μέσο επιτόκιο του προ Μνημονίων χρέους στο 4.6%, το χρέος που διαγράφηκε αφαίρεσε κόστος εξυπηρέτησης €7 δις το χρόνο! Το υπόλοιπο χρέος, σήμερα €314 δις, εξυπηρετείται με 2% χαμηλότερο επιτόκιο, δηλαδή άλλα €6 δις το χρόνο. Κάνετε την αριθμητική σας - αν κάποιο μνημονιακό κάθαρμα σας πει πως το κούρεμα έχει αυτοεξοφληθεί, δεν κάνει λάθος!

Θα γελάσουμε με την έκθεση του χρέους. Την ξεφτίλα την αφήνουμε σε όσους πουν σε διεθνείς φορείς αυτά που λένε οι ΠτΖ, οι παλαβοί της Ζωής.

Σχόλια