Καμία συζήτηση πριν το δημοψήφισμα

Η καγκελάριος Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ και ο υπ. Οικονομικών Σόιμπλε αναμένεται να αναφερθούν διεξοδικά στα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες και να εξηγήσουν γιατί ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις. Θα είναι αναμφίβολα μια έντονη συζήτηση, καθώς Πράσινοι και Αριστερά αναμένεται να ασκήσουν σφοδρή κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Πάντως, πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής το Βερολίνο δεν προτίθεται να συζητήσει νέα ελληνική πρόταση. Αυτό φέρεται να είπε χθες το βράδυ η Α. Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές της οικονομικής πτέρυγας του κόμματός της. Κυβερνητικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρουν, ωστόσο, ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας ακυρώσει το δημοψήφισμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια εντελώς νέα κατάσταση.
Η συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 ώρα Ελλάδας
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά το δημοψήφισμα, πληροφορίες της εφημερίδας Welt αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσής του, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει άμεση συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό φέρεται να είπε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης στους ομολόγους του. 
Εντούτοις σύμφωνα με τον αυστριακό υπ. Οικονομικών Σέλινγκ, που μίλησε στην αυστριακή τηλεόραση, ο κ. Βαρουφάκης δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος, αλλά απλώς το να υπάρξει σύσταση υπέρ του «ΝΑΙ», σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές προτάσεις.
Από την πλευρά του, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο Β. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι μετά την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος δημιουργούνται νέα δεδομένα και όσον αφορά την παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ. Όπως είπαν συμμετέχοντες, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να προειδοποίησε τον Μάριο Ντράγκι να μην προχωρήσει σε αύξηση του σχετικού ορίου του ELA.


dw

Σχόλια